Ενταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν στην Τουρκία

Ενταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν στην Τουρκία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του 73χρονου Φετουλάχ Γκιουλέν, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα και σφοδρού αντιπάλου του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, ζήτησε χθες Τούρκος εισαγγελέας. Παράλληλα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε χθες εντολή να τεθεί υπό κράτηση ο επικεφαλής ενός τηλεοπτικού δικτύου το οποίο αντιτίθεται στην κυβέρνηση Ερντογάν, και ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατία», ενώ αντιθέτως άφησε ελεύθερο τον διευθυντή έκδοσης της «Ζαμάν», εφημερίδας του ιδίου ομίλου ΜΜΕ.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, κατηγορείται ότι είναι ο «ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως μετέδωσε το TRT, η τουρκική δημόσια τηλεόραση. Ο Χινταγέτ Καρατζά, ο διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Σαμανίολου, «κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Η δίωξή του ακολουθεί τις συλλήψεις 30 προσώπων, δημοσιογράφων, τηλεοπτικών παρουσιαστών, αστυνομικών, που κατηγορούνται πως συμμετείχαν σε μια «βρώμικη επιχείρηση», όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Ερντογάν, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Ελεύθερος ο Εκ. Ντουμανλί

Αντιθέτως, ο Εκρέμ Ντουμανλί, ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Ζαμάν» με κυκλοφορία περίπου 1 εκατομμύριο φύλλα ημερησίως, αφέθηκε ελεύθερος. Ο Γκιουλέν και το θρησκευτικό του τάγμα, το Χιζμέτ, χρηματοδοτούν σχολεία και διαθέτουν μεγάλη επιρροή σε επιχειρήσεις, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης.

Σε ανοιχτή επιστολή του ο δημοσιογραφικός όμιλος στον οποίο ανήκουν η «Ζαμάν» και ο σταθμός Σαμανίολου κατήγγειλε προχθές ένα «κυνήγι μαγισσών», κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Oι υποστηρικτές του Ερντογάν λένε ότι με τις ενέργειές του και τον δεδομένο αυταρχισμό του επαναφέρει τη χώρα στη δόξα του παρελθόντος αποκαθιστώντας την οθωμανική και ισλαμική κληρονομιά ύστερα από εννέα δεκαετίες διακυβέρνησης από μια ελίτ υπέρμαχο του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ανέλαβε την ηγεσία του G20 από την 1η Δεκεμβρίου και φιλοδοξεί να αδράξει την ευκαιρία για να ενισχύσει τη φωνή των πιο αδύναμων εισοδηματικά χωρών και για να προωθήσει τη χώρα ως εμπορική και διπλωματική δύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή