Νίκες Πεσμεργκά κατά του ISIS στα όρη Σιντζάρ

Νίκες Πεσμεργκά κατά του ISIS στα όρη Σιντζάρ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν την εκστρατεία τους εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) οι ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, μία ημέρα μετά την κατάρρευση των θέσεων των τζιχαντιστών στα όρη Σιντζάρ, προς τα σύνορα με τη Συρία.

Στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιτυχία τους σε βάρος των τζιχαντιστών, οι Κούρδοι Πεσμεργκά κατάφεραν να λύσουν την πολιορκία των ορεινών περιοχών από τις δυνάμεις του ISIS και να ανοίξουν διάδρομο για την ασφαλή απομάκρυνση των εγκλωβισμένων αμάχων. Η μεγάλη πλειονότητα των τελευταίων ανήκει στην κουρδική φυλή των Γιαζίντι, οι οποίοι από τον περασμένο Αύγουστο αποτελούν προνομιακό στόχο φονικών επιδρομών των τζιχαντιστών, λόγω του θρησκεύματός τους. Η τραγωδία των Γιαζίντι συγκίνησε τη διεθνή κοινή γνώμη και ήταν ένας από τους παράγοντες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, το περασμένο καλοκαίρι, στην απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να κλιμακώσει την αμερικανική παρέμβαση εναντίον του ISIS.

«Οι δυνάμεις των Πεσμεργκά έφθασαν στα όρη Σιντζάρ και έλυσαν την πολιορκία», δήλωσε ο Μασρούρ Μπαρζανί, γιος του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί και επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του. Προηγουμένως, οι Πεσμεργκά είχαν ανακαταλάβει οκτώ χωριά και είχαν εξοντώσει 80 μαχητές του ISIS, κατά την αρχική φάση της εκστρατείας τους, που ξεκίνησε σε ένα πλατύ μέτωπο από το μεθοριακό πέρασμα της Ράμπια, στα σύνορα με τη Συρία, μέχρι το Ζουμάρ, προς το φράγμα της Μοσούλης.

Με 8.000 Πεσμεργκά

Στις επιχειρήσεις του τελευταίου τριημέρου πήραν μέρος 8.000 Πεσμεργκά, υποβοηθούμενοι από 50 βομβαρδισμούς της αμερικανικής αεροπορίας εναντίον των τζιχαντιστών. Αποτέλεσμα ήταν να ανακαταλάβουν οι Πεσμεργκά το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης που ήλεγχε το ISIS, μια έκταση περίπου 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Χθες, οι κουρδικές δυνάμεις αποδύονταν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη νότια πλευρά της οροσειράς, ενώ συγκρούσεις διεξάγονταν και στην πόλη Ταλ Αφαρ, η οποία εξακολουθεί να ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, στα ανατολικά.

Κούρδοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για σημαντικότατο πλήγμα σε βάρος του ISIS, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών, οι οποίοι αναγκάζονται να αναδιπλωθούν προς το Ταλ Αφαρ και τη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη που ελέγχουν στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αρκετά ανώτατα στελέχη του ISIS σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά τον τελευταίο μήνα. Η πιο σημαντική απώλεια των τζιχαντιστών, πάντα σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ήταν εκείνη του Αμπού Μουσλίμ αλ Τουρκμάνι, ο οποίος φέρεται ως το «νούμερο δύο» στο ιρακινό επιτελείο του ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή