O πακιστανικός στρατός σκότωσε 77 Ταλιμπάν

O πακιστανικός στρατός σκότωσε 77 Ταλιμπάν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Τριάντα έξι ετών, πατέρας τριών παιδιών και ρέκτης του βόλεϊ είναι ο πιο μισητός άνθρωπος στο Πακιστάν, γνωστός με το παρατσούκλι «Ο λεπτός». Το κανονικό του όνομα είναι Ουμάρ Μανσούρ και οι Ταλιμπάν στο Πακιστάν ισχυρίζονται πως είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη σφαγή των 132 παιδιών και των εννέα υπαλλήλων σε σχολείο της Πεσαβάρ αυτή την εβδομάδα, την αιματηρότερη επίθεση στην ιστορία του Πακιστάν. «Αν οι γυναίκες και τα παιδιά μας πεθαίνουν ως μάρτυρες, δεν θα γλιτώσουν τα παιδιά σας», εμφανίζεται να λέει σε βίντεο, που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα με στόχο την αιτιολόγηση της επίθεσης.

Στο μεταξύ, πακιστανικά αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 77 εξτρεμιστές στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Πακιστανός εισαγγελέας εξήγγειλε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα ακυρώσει την εγγύηση που ορίστηκε για τον βασικό ύποπτο των επιθέσεων στο Μουμπάι (Βομβάη) το 2008, μια απόφαση που εξόργισε τη γειτονική Ινδία και έθεσε εν αμφιβόλω τη βούληση του Πακιστάν να καταπολεμήσει τη δράση των εξτρεμιστών. Η σφαγή στο σχολείο του Πακιστάν στις αρχές της εβδομάδας συγκλόνισε τη χώρα και πυροδότησε κραυγές για αντίποινα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, έκθεση της CIA που φέρει ημερομηνία 7 Ιουλίου 2009 και δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη από τον ιστότοπο WikiLeaks χαρακτηρίζει «περιορισμένο» το αποτέλεσμα των στοχευμένων αμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν. «Μέτρια» ήταν η συμβολή των επιχειρήσεων αυτών στην καταπολέμηση των ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, πρόσθετε η υπηρεσία πληροφοριών στον συνοπτικό πίνακα της έκθεσής της υπό τον τίτλο «Πώς οι επιχειρήσεις εναντίον στόχων υψηλής αξίας γίνονται δραστικό εργαλείο κατά της ένοπλης δράσης».

«Ο συνασπισμός κατέβαλλε συνεχείς προσπάθειες από το 2001 για να στοχοθετεί αξιωματούχους Ταλιμπάν, αλλά η περιορισμένη επιρροή της (αφγανικής) κυβέρνησης έξω από την Καμπούλ εμπόδισε την ολοκλήρωση των προσπαθειών κατά στόχων υψηλής αξίας στα άλλα στρατιωτικά και μη στρατιωτικά στοιχεία της καταπολέμησης της εξέγερσης», τόνιζε η CIA. «Η χρήση από τα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν του Πακιστάν ως ασύλου περιέπλεξε επίσης τις προσπάθειες στοχοθέτησης των προσώπων μεγάλης αξίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή