Πρωταγωνίστρια στο «Προφιούμο»

Πρωταγωνίστρια στο «Προφιούμο»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πέθανε χθες σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, η Μάντι Ράις Ντέιβις, κεντρικό πρόσωπο στο «σκάνδαλο Προφιούμο», ένα πολιτικό-σεξουαλικό σκάνδαλο που συγκλόνισε τη Βρετανία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η Ράις Ντέιβις ήταν ένα μοντέλο 19 ετών και εργαζόταν ως χορεύτρια σε νάιτ κλαμπ το 1963, όταν η φίλη της Κριστίν Κέλερ συνήψε σχέση με τον υπουργό Αμυνας Τζον Προφιούμο. Η Κέλερ είχε σεξουαλικές σχέσεις και με έναν Σοβιετικό ναυτικό ακόλουθο, με αποτέλεσμα η επακόλουθη συσχέτιση σεξ, πλούτου και εθνικής ασφάλειας να συνταράξει το βρετανικό κατεστημένο και να προκαλέσει ανατροπή της κυβέρνησης Μακμίλαν.

Στη δίκη που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, η Ράις Ντέιβις πληροφορήθηκε πως ο λόρδος Αστορ διέψευσε τους ισχυρισμούς της περί ειδυλλίου. «Ε, θα το διέψευδε, έτσι δεν είναι;», απάντησε από τη θέση του μάρτυρα και η φράση έμεινε παροιμιώδης, ενώ οι πνευματώδεις ατάκες της την έκαναν εξόχως αγαπητή στη βρετανική κοινή γνώμη. Στη συνέχεια η Ράις Ντέιβις συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις και σόου σε καμπαρέ, διηύθυνε μια αλυσίδα εστιατορίων στο Ισραήλ και παντρεύτηκε τρεις φορές πλούσιους άνδρες.

Σε κάποια συνέντευξή της είχε πει ότι αν μπορούσε να ξαναζήσει τη ζωή της, θα προτιμούσε να μην υπάρχει το 1963. «Ο μόνος λόγος για τον οποίο εξακολουθώ να μιλάω είναι για να διαλύσω τη λανθασμένη εντύπωση πως ήμουν πόρνη», πρόσθεσε. Ωστόσο η Ράις Ντέιβις δέχθηκε να επανέλθει στην υπόθεση του σκανδάλου για να βοηθήσει το 2013 τον συνθέτη Αντριου Λόιντ Γουέμπερ στο μιούζικαλ «Στίβεν Γουόρντ», όπως ονομαζόταν ο κοσμικός γιατρός ο οποίος σύστησε την Κέλερ στον Προφιούμο και στη συνέχεια δικάστηκε ως προαγωγός. Παρά τη φήμη της ως συμβόλου του ηδονισμού της δεκαετίας του ’60, η Ράις Ντέιβις πίστευε ότι υπήρχε μια δόση υπερβολής στην απεικόνιση της εποχής ως γεμάτης σεξ και καταχρήσεις. «Σε εκείνες τις εποχές υπήρχαν καλά και κακά κορίτσια. Τα καλά κορίτσια δεν έκαναν καθόλου σεξ και τα κακά έκαναν λίγο», είχε πει σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο. Υπενθυμίζεται πως το σκάνδαλο έριξε την κυβέρνηση Μακμίλαν, κάτι που λέγεται ότι ο Προφιούμο ποτέ δεν συγχώρησε στον εαυτό του. Αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του, έως το 2006, σε φιλανθρωπικά έργα και πέθανε χωρίς να έχει μιλήσει ποτέ για το σκάνδαλο που τερμάτισε την πολιτική του καριέρα.

Ταυτόχρονα ο ναυτικός ακόλουθος ανακλήθηκε στη Μόσχα ενώ ο Στίβεν Γουόρντ αυτοκτόνησε μία ημέρα πριν από την ετυμηγορία. Η Κριστίν Κέλερ κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία από το βρετανικό δικαστήριο και εξέτισε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών. Μετά την έξοδό της από τη φυλακή, η Κέλερ κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία της, υπό τον τίτλο «Επιτέλους η αλήθεια». Υποστήριξε ότι ο Στίβεν Γουόρντ ήταν κατάσκοπος της Σοβ. Ενωσης και της είχε ζητήσει να αντλήσει πληροφορίες από τον Προφιούμο για τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στη Δυτική Γερμανία. Τον κατηγόρησε ότι αποπειράθηκε να τη δολοφονήσει, φοβούμενος ότι θα αποκαλύψει τον ρόλο του. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι υπήρξαν πιέσεις από κατεστημένα συμφέροντα, ώστε τα ΜΜΕ να εστιάσουν στο ροζ σκάνδαλο και να μη ρίξουν φως στα σοβαρά κενά στη βρετανική ασφάλεια. Το 1989 το σκάνδαλο Προφιούμο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Scandal» και πρωταγωνιστές τους Τζον Χαρτ, Τζόαν Γουάλεϊ και Μπρίτζετ Φόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή