Στο Αφγανιστάν το «μυαλό» του μακελειού

Στο Αφγανιστάν το «μυαλό» του μακελειού

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία φέρνει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα για τη σφαγή της Τρίτης σε σχολείο της Πεσαβάρ, όπου μαχητές των Πακιστανών Ταλιμπάν (ΤΡΡ) εκτέλεσαν εν ψυχρώ περίπου 130 μαθητές ιδιωτικού λυκείου, ηλικιών 12 έως 18 ετών.

Σύμφωνα με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, που υπεκλάπησαν από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, ένας από τους τρομοκράτες κάλεσε στέλεχος των ΤΡΡ, λέγοντάς του: «Σκοτώσαμε όλα τα παιδιά στο αμφιθέατρο. Τι να κάνουμε τώρα;».

«Περιμένετε να φθάσουν οι στρατιώτες και τότε ανατιναχθείτε μαζί τους», ήταν η απάντηση.

Το αμφιθέατρο του σχολείου, όπου οι μαθητές ήταν συγκεντρωμένοι για να παρακολουθήσουν επίδειξη παροχής πρώτων βοηθειών, έγινε σκηνικό της χειρότερης σφαγής στην επτάωρη πολιορκία των έξι τρομοκρατών.

Σύμφωνα με τις πακιστανικές διωκτικές αρχές, οι εγκέφαλοι της ειδεχθούς πράξης βρίσκονται στο Αφγανιστάν, όπως έδειξαν οι υποκλαπέντες τηλεφωνικοί αριθμοί. Το Πακιστάν εντόπισε μάλιστα με ακρίβεια την πηγή των κλήσεων, στις επαρχίες Κουνάρ και Νουριστάν, όπου η Καμπούλ δεν έχει την παραμικρή επιρροή.

Ο ισχυρισμός του Πακιστάν, ότι ο ηγέτης των ΤΡΡ Μουλά Φαζλουλά έχει βρει καταφύγιο στο Αφγανιστάν και οι επίμονες εκκλήσεις του Ισλαμαμπάντ προς την Καμπούλ για άμεση δράση αποτελούν μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις των γειτονικών κρατών.

Πακιστανικές πηγές από τα σώματα ασφαλείας διατείνονται ότι η επίθεση στο σχολείο της Πεσαβάρ οργανώθηκε από τον Ουμάρ Μανσούρ, ισλαμιστή ακτιβιστή από την πακιστανική πόλη Ντάρα Αντάμ Κελ, ο οποίος φέρεται να έχει καταφύγει στο Αφγανιστάν.

Εντύπωση προκαλεί, όμως, ο δισταγμός των αρχών να αποδώσουν την επίθεση στους ΤΡΡ, παρότι η οργάνωση έσπευσε την Τετάρτη να αναλάβει την ευθύνη, δημοσιεύοντας μάλιστα σειρά φωτογραφιών των πάνοπλων «μαρτύρων» της αποτρόπαιας επιχείρησης. Πακιστανοί αναλυτές κατακεραύνωσαν το Ισλαμαμπάντ και τα ΜΜΕ της χώρας για τον δισταγμό τους αυτό, χαρακτηρίζοντάς τον «ένδειξη ενοχής» για τις μυστικές σχέσεις που διατηρούν εδώ και δεκαετίες οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν με κάθε ισλαμικό αντάρτικο στη Νότια Ασία.

Η έντονη λαϊκή κατακραυγή μέσα στο Πακιστάν για τη σφαγή των μαθητών δεν μοιάζει, όμως, να κοπάζει. Την ίδια στιγμή, τους ΤΡΡ καταδικάζει σύσσωμη η πακιστανική κοινωνία, κάτι που δεν είχε συμβεί στον απόηχο άλλων επιθέσεων του ισλαμικού αντάρτικου. Ακόμη και η κατακραυγή μετά την απόπειρα δολοφονίας της Μαλάλα Γιουσαφζάι το 2012 δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σημερινή. Την καταδίκη των ΤΡΡ για τα πυρά κατά της Μαλάλα είχαν άλλωστε μετριάσει συντηρητικοί κληρικοί του Πακιστάν, που μοιράζονται με την τρομοκρατική οργάνωση τον πόθο επιβολής του ισλαμικού νομικού κώδικα, της σαρία, στη χώρα. Οι κληρικοί είχαν αμφισβητήσει ευθέως ότι οι ΤΡΡ κρύβονταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας της αργότερα τιμηθείσας με Νομπέλ Ειρήνης μαθήτριας.

Η απόφαση των ΤΡΡ να επιτεθούν σε σχολείο και να σκοτώσουν μικρά παιδιά μοιάζει να στρέφεται εναντίον τους, απειλώντας την οργάνωση με την απώλεια του κρισιμότερου πλεονεκτήματός της: την εκτίμηση του ευσεβούς πακιστανικού λαού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή