Ανησυχία στη Γαλλία μετά τις δύο αιματηρές επιθέσεις

Ανησυχία στη Γαλλία μετά τις δύο αιματηρές επιθέσεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαγρύπνηση από τις αρχές ασφαλείας και ψυχραιμία από τους πολίτες ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στον απόηχο δύο αιματηρών περιστατικών το Σαββατοκύριακο, που ενίσχυσαν τους φόβους για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών.

Το Σάββατο, ο 20χρονος Μπερτράν Νζοχαμπονάγιο, Γάλλος πολίτης καταγόμενος από το Μπουρούντι της Αφρικής, εισέβαλε με μαχαίρι σε αστυνομικό τμήμα της κεντρικής πόλης Τουρ και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς –τους δύο σοβαρά– προτού πυροβοληθεί θανάσιμα από συναδέλφους τους. Την επομένη, ένας 40χρονος Γάλλος πολίτης, γόνος μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, έσπειρε με το αυτοκίνητό του τον πανικό στην ανατολική πόλη Ντιζόν, χτυπώντας 13 ανύποπτους πεζούς σε πέντε διαφορετικά σημεία της πόλης, προτού συλληφθεί από την αστυνομία. Δύο εκ των θυμάτων του τραυματίστηκαν σοβαρά, χωρίς ωστόσο να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και οι δύο δράστες φώναζαν «Αλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), μια συνήθης κραυγή ισλαμιστών την ώρα της μάχης.

Τίποτα δεν συνηγορεί, πάντως, υπέρ των σεναρίων περί οργανωμένης ισλαμικής τρομοκρατίας. Οπως δήλωσε χθες το απόγευμα η εισαγγελέας της Ντιζόν, Μαρί-Κριστίν Ταράρ, ο 40χρονος δράστης της επίθεσης είχε στο παρελθόν σοβαρότατα ψυχικά προβλήματα –εξαιτίας των οποίων έχει νοσηλευθεί 157 φορές από το 2001– και δεν συνδέεται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Σύμφωνα με την κ. Ταράρ, ο δράστης έδρασε μόνος του και φώναξε «Αλάχ Ακμπάρ» απλώς για να πάρει θάρρος, όχι για να εκδηλώσει τη θρησκευτική του τοποθέτηση.

Αυτοσυγκράτηση στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινή γνώμη συνέστησε και ο εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ουδεμία σχέση μεταξύ των δύο επιθέσεων του Σαββατοκύριακου.

Παρ’ όλα αυτά, τα δύο περιστατικά έθεσαν σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής τις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας. Οπως επισημαίνει η εφημερίδα Liberation, το γεγονός ότι η Γαλλία έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής ενισχύει το ενδεχόμενο αφύπνισης «μοναχικών λύκων».

Ο κίνδυνος αυτός ενισχύεται λόγω της γαλλικής συμμετοχής στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία». Τον Σεπτέμβριο, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δημοσιοποίησε ότι διέθετε ασφαλείς πληροφορίες περί προετοιμασίας τρομοκρατικών επιθέσεων στο μετρό του Παρισιού και σε πόλεις των ΗΠΑ από μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, o δράστης της επίθεσης στην Τουρ, Μπερτράν Νζοχαμπονάγιο, είχε ασπαστεί το Ισλάμ και μετονομασθεί σε Μπιλάλ. Ο αδελφός του, ο οποίος συνελήφθη στο Μπουρούντι και ανακρίνεται, είχε καταχωρισθεί από τις γαλλικές υπηρεσίες ως ισλαμιστής, ο οποίος λέγεται ότι ήθελε να μεταβεί στη Συρία για να πολεμήσει εναντίον του καθεστώτος Ασαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή