Υπερβολικά φάρμακα κατά υπερκινητικότητας

Υπερβολικά φάρμακα κατά υπερκινητικότητας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ μεγάλο αριθμό νηπίων προσχολικής ηλικίας χορηγούνται επικίνδυνα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά της υπερκινητικότητας, παρότι αυτό αντίκειται στις ιατρικές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να χορηγούνται τέτοια φάρμακα σε παιδιά κάτω των έξι ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ειδικοί των θεμάτων υγείας προχωρούν άμεσα στη χορήγηση φαρμάκων αντί να παρέχουν άλλου είδους ψυχολογική βοήθεια.

Περισσότερο από το ένα πέμπτο των εκπαιδευτικών ψυχολόγων στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν παιδιά προσχολικής ηλικίας στα οποία χορηγούνται φάρμακα σαν το Ritalin, παρότι το Εθνικό Ινστιτούτο

Υγείας και Επιστημονικής Πρωτοπορίας συνιστά να λαμβάνουν πρώτα χώρα ψυχολογικές παρεμβάσεις.

Ελλειψη ανεκτικότητας

Η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο «ιατροποιείται» η παιδική συμπεριφορά διαπίστωσε ότι υπάρχει έλλειψη ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα, με αποτέλεσμα όσα παιδιά δεν συμμορφώνονται με τη νόρμα να θεωρούνται άρρωστα ή ότι κάτι δεν πάει καλά με την κατάστασή τους.

Η μελέτη εκπονήθηκε από το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο του University College του Λονδίνου και τη Βρετανική Εταιρεία Ψυχολογίας.

H μελέτη, η οποία πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη χρονιά, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα θεωρούνται η πρωταρχική λύση όποτε διαγιγνώσκεται σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, ενώ πολλαπλοί συστημικοί παράγοντες δημιουργούν πίεση για περισσότερες διαγνώσεις και κατά συνέπεια υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων.

Οπως επισημαίνει η Βίβιαν Χιλ του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «είναι άκρως ανησυχητικό ότι χορηγούνται τέτοια φάρμακα σε τόσο μικρά παιδιά και αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει έλλειψη χρηματοδοτήσεων στις παιδιατρικές δομές ψυχικής υγείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή