H B. Κορέα απειλεί με αντίποινα τον Λευκό Οίκο

H B. Κορέα απειλεί με αντίποινα τον Λευκό Οίκο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Την αντίθεσή της σε κάθε μορφή κυβερνοεπίθεσης εξέφρασε χθες η Κίνα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στην πρόσφατη διείσδυση χάκερ στα δίκτυα της εταιρείας Sony, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον.

Η Βόρεια Κορέα αρνείται κάθε ευθύνη για την επίθεση, απειλώντας με ηλεκτρονικά αντίποινα τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο. Η Πιονγιάνγκ έχει εξοργισθεί με την προοπτική προβολής της κωμικής ταινίας «Η Συνέντευξη», στην οποία η CIA αποπειράται να δολοφονήσει τον πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν. Υστερα από ασαφείς απειλές για τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον κινηματογράφων, η Sony αποφάσισε αρχικά να αναστείλει την προβολή.

Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή, όμως, στην οποία ο πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση της Sony νίκη των δικτατόρων, ώθησε την εταιρεία να μεταβάλει την απόφασή της, ανακοινώνοντας χθες ότι η επίμαχη ταινία θα προβληθεί τελικά.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Ομπάμα κατήγγειλε ευθέως τη Βόρεια Κορέα για την ηλεκτρονική επίθεση, αναφέροντας ότι εξετάζει με τη βοήθεια των συμβούλων του μεθόδους «τιμωρίας» των ενόχων. «Δεν θεωρώ την επίθεση πολεμική ενέργεια. Παρά ταύτα, θα ζητήσω την αναθεώρηση του καταλόγου των κρατών-υποστηρικτών της τρομοκρατίας, στον οποίο ίσως επαναφέρουμε τη Βόρεια Κορέα», είπε ο κ. Ομπάμα.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας επανέλαβε ότι αγνοεί ποιος κρύβεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση. «Δεν γνωρίζουμε ποιος το έκανε και από πού, αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι υποστηρικτές και φίλοι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Τα πιο σκληρά μας αντίποινα θα παρθούν με τόλμη εναντίον του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου, καθώς και κατά όλων των ηπειρωτικών ΗΠΑ, αυτόν τον βόθρο τρομοκρατίας», ανέφερε το πρακτορείο στη συνήθη του επιθετική γλώσσα. Επίθεση χάκερ δέχθηκε, όμως, χθες το δίκτυο υπολογιστών της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Νότιας Κορέας (KHNP), δημιουργώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των αρμόδιων υπηρεσιών στη Σεούλ, η διείσδυση δεν οδήγησε στην υποκλοπή «καίριων» δεδομένων και οι 23 πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας δεν αντιμετωπίζουν κανένα κίνδυνο. «Το περιστατικό αποδεικνύει ότι κάποιος κακόβουλος και αποφασισμένος χάκερ μπορεί να διεισδύσει στα πιο σημαντικά μας ηλεκτρονικά δίκτυα, απειλώντας την ίδια την εθνική ασφάλεια», λέει ο καθηγητής Σου Κούνε Γουλ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, ειδικευμένος στον σχεδιασμό πυρηνικών αντιδραστήρων.

Μέχρι χθες το βράδυ, η κυβέρνηση της Σεούλ δεν είχε κατονομάσει τους πιθανούς υπαίτιους της επίθεσης, ενώ ο υφυπουργός Ενέργειας της χώρας, Τσουνγκ Γιανγκ Χο, επέμεινε στην αξιοπιστία των συστημάτων ασφαλείας: «Η διείσδυση χάκερ στο δίκτυο ελέγχου αντιδραστήρων είναι εντελώς αδύνατη, καθώς το ηλεκτρονικό αυτό δίκτυο είναι εξ ολοκλήρου αυτόνομο και κλειστό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή