Κύπρος: Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής επιδιώκει ο Ν. Αναστασιάδης

Κύπρος: Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής επιδιώκει ο Ν. Αναστασιάδης

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έτοιμος να προβεί σε ριζικές αλλαγές, αρχής γενομένης από τη δομή του γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας στη Κύπρου, εμφανίστηκε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή Τύπου του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για τη δομή του γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Κύπριος Πρόεδρος  είπε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μια νέας δομής, κατά τα πρότυπα γραφείων Αρχηγών και Κυβερνήσεων άλλων ανεπτυγμένων χωρών, το οποίο θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τις γιορτές και «θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της Προεδρίας ενός σύγχρονου κράτους».

Έτοιμος να εμπλακεί σε διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης κοινής ή ευρύτερης αποδοχής, παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Τα προβλήματα που ο τόπος αντιμετωπίζει, ούτε οι ώμοι του ενός μπορεί να τα αντιμετωπίσουν, αλλά ούτε και η αρνητικότητα ή οι οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες μπορεί να βοηθήσουν και να συμβάλουν στο να μας κατανοήσει και ο λαός, ότι επιτέλους πρώτιστη προτεραιότητά μας δεν είναι τα κομματικά ή τα προσωπικά μας οφέλη αλλά του λαού το συμφέρον και γενικότερα της πατρίδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «δεν είμαι αποφασισμένος να υπηρετήσω κανενός κόμματος το συμφέρον και του οποιουδήποτε τις βλέψεις ή τους προγραμματισμούς, του εαυτού μου πριν και πάνω από όλα μη εξαιρουμένου».

Θα φροντίσω μέσα από ένα διάλογο αμέσως μετά τις γιορτές να πείσω ότι όσο πιο συλλογικά πολιτευόμαστε τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε και ωφέλιμοι προς το λαό, είπε, προσθέτοντας πως «η πρόθεσή μου είναι και παραμένει να δω πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, είτε σε ένα κυβερνητικό σχήμα, είτε σε αποφάσεις που μπορεί σημαντικά να συμβάλουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

«Να θωρακίσουμε τους θεσμούς, ιδιαίτερα τη δικαιοσύνη»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας για την υπόθεση της Δρομολαξιάς, καθώς και την αντίδραση του ΑΚΕΛ, ο ΠτΔ ανέφερε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να σχολιάσει δηλώσεις ή απόψεις κομμάτων όσον αφορά αποφάσεις δικαστηρίων.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να θωρακίσουμε τους θεσμούς, ιδιαίτερα της δικαιοσύνης και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο σεβασμός προς τη δικαιοσύνη, ενώ επιτρέπει την άσκηση κριτικής, δεν θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπον που να υποσκάπτονται οι θεσμοί», τόνισε.

Είπε ακόμη θα είναι αντικείμενο ευρύτερου διαλόγου με τις πολιτικές δυνάμεις, όταν δοθεί η ευκαιρία, «έτσι ώστε να κατανοήσουμε ότι όλα όσα καταγράφονται θα περάσουν κατ' ανάγκη, αν θέλουμε να είναι δημιουργικά, μέσα από το θεσμό της δικαιοσύνης. Τρωμένος θεσμός της δικαιοσύνης σημαίνει και αμφισβήτηση της όλης προσπάθειας για μηδενική ανοχή στα όσα μέχρι σήμερα καταγράφονται και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα βαρίδια της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου».

Μηδενική ανοχή για τα οικονομικά σκάνδαλα

Έντονος παρουσιάστηκε ο κ. Αναστασιάδης και σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά σκάνδαλα, στέλνοντας το μήνυμα πως υπάρχει μηδενική ανοχή. «Είναι η πρώτη κυβέρνηση που δεν συγκάλυψε υπευθύνους», είπε ο Πρόεδρος προσθέτοντας πως δεν θα υπηρετήσει κανενός κόμματος το συμφέρον.

«Ο λαός αναμένει συλλογικότητα στο Κυπριακό»

Όσο αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος τόνισε πως «είναι εκ των ων ουκ άνευ να συνειδητοποιήσουμε αυτό που ο λαός αναμένει από εμάς: μέσα από τη συλλογικότητα να λαμβάνονται οι σοφότερες των αποφάσεων προκειμένου να προστατεύσουμε τον κυπριακό Ελληνισμό και να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού, είτε μέσω εκβιασμών είτε μέσω άλλων μεθοδεύσεων».

Ως προς τις απαιτήσεις της τουρκικής και τ/κ ηγεσίας για διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου του νησιού, πριν από τη λύση το προβλήματος, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «συνεταίροι σε ένα κράτος που δεν συμμετέχουν και υποσκάπτουν, εξαπολύοντας απειλές, δεν πρόκειται να δεχτώ να γίνουν».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε σήμερα ότι θα αναπέμψει πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νόμο για αναστολή της εφαρμογής των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων.

«Πρόθεσή μου είναι να αναπέμπψω το νόμο στη Βουλή γιατί θεωρώ ότι αδικαιολογήτως και χωρίς να συνεισφέρει τίποτε προς όσους θέλαμε να προστατέψουμε με δεδομένο ότι μη υπαρχόντων κανονισμών που να προβλέπουν για τον περί εκποιήσεων νόμο δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο περί εκποιήσεων νόμος. Συνεπώς ήταν αχρείαστη η αναστολή εφαρμογής του, αναστέλλετο από μόνος του», ανάφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το τρίτο νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, που τροποποιεί τον περί εταιρειών νόμο και εκσυγχρονίζει τη διαδικασία εκκαθάρισης εταιρειών, προσθέτοντας πως τα δύο εναπομείναντα νομοσχέδια θα ετοιμαστούν το ένα περί τα τέλη Δεκεμβρίου και το άλλο αρχές Ιανουαρίου.

Να μην απογοητευόμαστε από τα αποτελέσματα στον «Ονασαγόρα»

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο δυνητικό κοίτασμα «Ονασαγόρας» στο τεμάχιο 9, ο ΠτΔ τόνισε πως δεν θα πρέπει να προκαλεί απογοήτευση, υπενθυμίζοντας τα παραδείγματα τόσο της Νορβηγίας όσο και του γειτονικού Ισραήλ, όπου έγιναν επανειλημμένες γεωτρήσεις σε συγκεκριμένα τεμάχια για ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, «το τερματικό είναι μια απόφαση που παραμένει αλλά είναι μια απόφαση κάτω από προϋποθέσεις», υπενθυμίζοντας ότι «το τερματικό, όταν λαμβάνετο η απόφαση κατασκευής του είχε ως δεδομένα κάποιες πληροφορίες ή δεδομένα που παρουσίαζαν πλούσια κοιτάσματα, που έδιναν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων ή που επέτρεπαν την επένδυση».

Λέγοντας ότι κάποια σημεία που επιλέγησαν για τη διενέργεια της γεώτρησης δεν αποδίδουν το αναμενόμενο, ο Κύπριος Πρόεδρος έφερε το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου το πλουσιότερο σήμερα τεμάχιο σε κοιτάσματα ήταν ένα τεμάχιο το οποίο είχε αδειοδοτηθεί τρεις φορές ανεπιτυχώς με σωρεία ερευνών και η τέταρτη αδειοδότηση επέτρεψε την ανακάλυψη των πλουσιότερων κοιτασμάτων ενέργειας της Νορβηγίας.

«Συνεπώς δεν απογοητευόμαστε, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργούμε και ψευδαισθήσεις», είπε, επισημαίνοντας ότι η επιλογή πολλές φορές συγκεκριμένων τεμαχίων για έρευνα μπορεί να μην αποδώσει τα αναμενόμενα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτό θα το καταφέρουμε το 2015 και άλλες προσπάθειες ενδεχόμενα εξόδου στις αγορές στις αγορές πάλι, έτσι ώστε μέσα από την άντληση κεφαλαίων να γίνει κατορθωτό να μπορέσουμε να επανέλθουμε στις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και σταδιακή έξοδο από τα πραγματικά προβλήματα που προκάλεσε η κρίση».

Ανέλαβε την ευθύνη των λαθών της Κυβέρνησης

Προβαίνοντας σε αυτοκριτική, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια των πρώτων 22 μηνών δεν υπήρξαν μόνο θετικά από πλευράς Κυβερνήσεως, αλλά και τα αρνητικά, στα πλείστα των οποίων την ευθύνη και πλήρως αναλαμβάνω».

Μίλησε για επανακαθορισμό πολιτικών επί των τεσσάρων πυλώνων του προγράμματος διακυβέρνησης ενώ ευχαρίστησε την θρησκευτική, πολιτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους και τον κόσμο για τη συμπαράσταση κατά τη δοκιμασία της υγείας του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή