Πέθανε ο Γάλλος στοχαστής Μορίς Ντιβερζέ

Πέθανε ο Γάλλος στοχαστής Μορίς Ντιβερζέ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και εκείνοι που δεν γνώριζαν πολλά περί των πολιτικών επιστημών, ήξεραν το όνομα του Μορίς Ντιβερζέ. Συνέδεσε την σκέψη του με την εμπειρική μελέτη των πολιτικών κομμάτων και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο, θέτοντας τις βάσεις στην περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τον διάλογο που διαρκεί ως τις ημέρες μας. Σήμερα, έγινε γνωστό ότι ο Γάλλος στοχαστής, έφυγε από την ζωή στις 15 Δεκεμβρίου σε ηλικία 97 ετών, αφήνοντας πίσω του πλούσια πεπραγμένα. Δικαίως, ορισμένοι τον θεωρούσαν πρωτοποριακή μορφή των πολιτικών επιστημών.

Ηταν γεννημένος στην Ανγκουλέμ το 1917. Η ακαδημαϊκή του καριέρα ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό ως καθηγητής Δικαίου, όπου ίδρυσε το 1948 ένα από τα πρώτα τμήματα Πολιτικών Επιστημών. Μέσα σε 70 χρόνια, συνέγραψε κορυφαία συγγράμματα (στα ελληνικά κυκλοφορούν η «Εισαγωγή στην Πολιτική» και οι «Μέθοδοι Κοινωνικών Επιστημών»), ανέπτυξε πλούσια αρθρογραφία σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες και εξέλέγη ευρωβουλευτής στην Ιταλία, παραμένοντας πάντα Γάλλος πολίτης.

Η συμβολή του έχει πρωτίστως να κάνει με τα κόμματα ως πυρηνικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτικού συστήματος. Τα χώρισε σε δύο κατηγορίες, αυτά που αφορούν την ελίτ και αυτά που αφορούν την μάζα, ενώ συνέδεσε το πλειοψηφικό σύστημα στις εκλογές με τον δικομματισμό. Εκείνος μάλιστα επινόησε τον όρο «ημι – προεδρική δημοκρατία» για την πατρίδα του την Γαλλία. Μεταπολεμικά διετύπωσε την θεωρία ορισμένων νόμων για τα εκλογικά συστήματα και την κομματική εκπροσώπηση. Είχε σαφείς θέσεις σε ο,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση και θεωρούσε πως η εμβάθυνση της πρέπει να προηγηθεί της διεύρυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή