Νεκρός ηγέτης των τζιχαντιστών στην Αλγερία

Νεκρός ηγέτης των τζιχαντιστών στην Αλγερία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδικές δυνάμεις του αλγερινού στρατού σκότωσαν τον αρχηγό της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Τζουντ αλ Χαλίφα (Στρατιώτες του Χαλιφάτου), η οποία είχε αποκεφαλίσει τον Γάλλο τουρίστα Ερβέ Γκουρντέλ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η φρικιαστική εκτέλεση του 55χρονου Γκουρντέλ ήταν κίνηση αντιποίνων των τζιχαντιστών για τη συμμετοχή της Γαλλίας στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία».

Οπως ανέφεραν τηλεοπτικά δίκτυα και επιβεβαίωσε ο στρατός της Αλγερίας, άνδρες των ειδικών δυνάμεων έστησαν ενέδρα στον Αμπντελμάλεκ Γκούρι, αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης, αργά τη νύχτα της Δευτέρας, όταν πήγαινε να επισκεφθεί τους γονείς του, στο Ισέρ, περί τα 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου. Στη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης που ακολούθησε, κατάφεραν να εξοντώσουν τον Γκούρι, μαζί με άλλους δύο μαχητές των «Στρατιωτών του Χαλιφάτου». Ενας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στην Αλγερία, ο Γκούρι πολέμησε μέσα από τις γραμμές των διαβόητων GIA, της πιο εξτρεμιστικής οργάνωσης ένοπλων ισλαμιστών, στον εμφύλιο του 1991-2002, που άφησε πίσω του περισσότερους από 200.000 νεκρούς. Στη συνέχεια, αναδείχθηκε σε αρχηγό του κλάδου της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ, για να αποσκιρτήσει τον περασμένο Αύγουστο και να ιδρύσει τη δική του οργάνωση, τους «Στρατιώτες του Χαλιφάτου», η οποία συντάχθηκε με το «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS) που επιδιώκει να δημιουργήσει χαλιφάτο στο Ιράκ και τη Συρία.

Τουριστικός ξεναγός κατ’ επάγγελμα, ο Ερβέ Γκουρντέλ ταξίδεψε στην Αλγερία τον περασμένο Σεπτέμβριο για να αποδυθεί στην ορειβασία σε ένα εθνικό πάρκο που παλαιότερα ήταν μαγνήτης τουριστών, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κρησφύγετο ισλαμιστών. Οι άνδρες του Γκούρι τον συνέλαβαν ως όμηρο, ζητώντας από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να αποσύρει τις γαλλικές δυνάμεις από τους βομβαρδισμούς εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία». Η Γαλλία αρνήθηκε τον εκβιασμό και οι τρομοκράτες σφαγίασαν τον όμηρό τους, στις 24 Σεπτεμβρίου, συνοδεύοντας την πράξη τους με την ανάρτηση αποτρόπαιου βίντεο στο Διαδίκτυο.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του Γκουρντέλ, οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αλγερίας εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των τρομοκρατών. Η εξόντωση του Γκούρι θεωρείται μείζον πλήγμα, που θα μπορούσε να αποδιοργανώσει τη μικρή και προσωποπαγή οργάνωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή