Ο Τζο Κόκερ και οι ντομάτες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ντομάτες τον έκαναν ευτυχισμένο. Του θύμιζαν τα παιδικά του χρόνια στο Σέφιλντ της Αγγλίας. Ο πατέρας του, Χάρολντ, αν και δημόσιος υπάλληλος, φημιζόταν για την παραγωγή του. Κι οι γείτονες, όποτε έβλεπαν τον μικρό Τζο να περνάει μπροστά από το σπίτι τους, του φώναζαν: «Θα καταφέρεις να μας φέρεις λίγες ντομάτες από τον κήπο του μπαμπά σου, που είναι τόσο νόστιμες;».

Ετσι, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Τζο Κόκερ το 1994, όταν με τη συζυγό του Παμ αγόρασαν ένα ράντσο (το ονόμασαν Mad Dog Ranch, από τον τίτλο του θρυλικού άλμπουμ «Mad Dogs And Englishmen») και αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο Κολοράντο των ΗΠΑ, ήταν να φτιάξει ένα μικρό θερμοκήπιο για να δοκιμάσει κι ο ίδιος την τύχη του στην καλλιέργεια ζαρζαβατικών. Φύτεψε μαρούλια, λάχανα, πιπεριές, αγγουράκια και φυσικά τομάτες, οι οποίες πολύ σύντομα ξεπέρασαν τα όρια του απλού χόμπι – εξελίχθηκαν σε μεγάλο πάθος! Μπορούσε να περνάει ολόκληρη τη μέρα εκεί, σκάβοντας το χώμα και φροντίζοντας τα φυτά, ή απλώς «βλέποντας το χιόνι στα απέναντι βουνά να λιώνει», όπως εκμυστηρεύτηκε στην εφημερίδα Denver Post πριν από λίγα χρόνια.

«Οταν τα έχεις κάνει όλα -έχεις γευτεί τη δόξα, έχεις κερδίσει αρκετά χρήματα κι έχεις ζήσει το μύθο του ροκ σταρ-, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ηρεμία και γαλήνη», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη. Κι αυτά τα βρήκε εκεί, στην αμερικανική ύπαιθρο, κοντά σε μια πόλη (το Κρόφορντ) με μόλις 400 κατοίκους. Για εκείνους ήταν «απλώς ο Τζο». Τον έβλεπαν να βγαίνει βόλτα στο βουνό με τα σκυλιά του, να πηγαίνει για ψώνια με το φορτηγάκι του και να κάνει μια στάση για παγωτό στο τοπικό καφέ. Εδινε πάντα το παρών και στους ετήσιους αγροτικούς διαγωνισμούς: οι ντομάτες του, οι Joematoes, όπως τις είχε ονομάσει, ουκ ολίγες φορές κέρδισαν διακρίσεις στο Delta County Fair. «Θα μπορούσα να ζήσω εδώ για πάντα. Πουθενά αλλού δεν έχω νιώσει το αίσθημα της ελευθερίας που απολαμβάνω στο Κολοράντο», είπε κάποτε.

Τον περασμένο Μάιο, για τα 70ά γενέθλιά του, η αγαπημένη του Παμ του έκανε δώρο ένα ακόμα μικρό θερμοκήπιο, σ' ένα λόφο κοντά στο σπίτι τους, για να «φιλοξενήσει» αποκλειστικά τις ντομάτες του – τριάντα και πλέον ποικιλίες είχε φτάσει να καλλιεργεί. Ο Τζο Κόκερ, των δεκάδων άλμπουμ και των sold out συναυλιών σε όλο τον κόσμο, δεν πρόλαβε να το χαρεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή