Νέος φόνος Αφροαμερικανού στο Μιζούρι

Νέος φόνος Αφροαμερικανού στο Μιζούρι

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ. Νεαρό Αφροαμερικανό πυροβόλησε και σκότωσε χθες η αστυνομία σε προάστιο του Σεντ Λούις, λίγα χιλιόμετρα από το Φέργκιουσον, με αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν ότι ο 18χρονος ήταν άοπλος.

Διαφορετική εικόνα έδινε χθες ο λευκός αστυνομικός, δράστης του περιστατικού, που υποστήριζε ότι ο 18χρονος τράβηξε όπλο καθώς το πλήρωμα του περιπολικού προσπάθησε να ελέγξει τα στοιχεία του.

Σε μηνύματα στο Twitter, ο φίλος του θύματος που βρισκόταν μαζί του ανέφερε ότι οι δύο νεαροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς στην πόλη Μπέρκλι, προάστιο του Σεντ Λούις. Οι αστυνομικοί τούς διέταξαν να πέσουν κάτω, ενώ το θύμα αρνήθηκε να υπακούσει. Οι δύο λευκοί αστυνομικοί πυροβόλησαν το θύμα φωνάζοντας στον φίλο του να μείνει ξαπλωμένος αν δεν θέλει να έχει την ίδια τύχη.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Μπέρκλι διέψευσε την εκδοχή αυτή, αναφέροντας ότι οι δύο μαύροι ήταν ύποπτοι ληστείας και ότι το θύμα τράβηξε όπλο.

Λίγη ώρα μετά το περιστατικό, περίπου 100 κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας για να διαμαρτυρηθούν. Η αστυνομία προέβη σε τουλάχιστον τρεις συλλήψεις διαδηλωτών, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες διατάραξης κοινής ησυχίας.

Το Μπέρκλι γειτνιάζει με το Φέργιουσον, όπου στις 9 Αυγούστου ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν. Η απόφαση της τοπικής Δικαιοσύνης να μην ασκηθεί δίωξη στον αστυφύλακα Ουίλσον οδήγησε σε μεγάλες διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Το κύμα διαδηλώσεων ενισχύθηκε ύστερα από την απόφαση της Δικαιοσύνης στη Νέα Υόρκη να θέσει στο αρχείο την υπόθεση δολοφονίας διά στραγγαλισμού του 43χρονου Αφροαμερικανού παράνομου μικροπωλητή Ερικ Γκάρνερ, από ομάδα αστυνομικών οι οποίοι προσπαθούσαν να τον συλλάβουν.

Ερευνα

Στο Λος Αντζελες, το αρχηγείο της αστυνομίας ανακοίνωσε χθες τη διενέργεια έρευνας γύρω από τραγούδι το οποίο φέρονται να τραγούδησαν αστυνομικοί σε πάρτι συνταξιοδότησης συναδέλφου τους, με περιπαικτικούς στίχους για τον θάνατο του 18χρονου στο Φέργκιουσον.

Τα περιστατικά αυτά, καθώς και η δολοφονία δύο αστυνομικών στο Μπρούκλιν την περασμένη εβδομάδα από ψυχοπαθή μαύρο, έχουν οξύνει επικίνδυνα την ένταση μεταξύ της αφροαμερικανικής κοινότητας και της αστυνομίας, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ζήτημα του εγγενούς ρατσισμού των αστυνομικών οργάνων και φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον πρόεδρο Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή