Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά του ισραηλινού στρατού

Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά του ισραηλινού στρατού

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν και πάλι τα ανησυχητικά σύννεφα πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, μόλις τέσσερις μήνες μετά τον τερματισμό του τελευταίου, πολύνεκρου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε χθες τον Παλαιστίνιο Ταϊσίρ Ασμάιρι κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις, ύστερα από ανταλλαγή πυρών στη μεθοριακή ζώνη. Πηγές της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ότι ο αποθανών ήταν μέλος του ένοπλου τμήματος της οργάνωσης. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, άνδρες του, οι οποίοι εκτελούσαν περιπολία ρουτίνας στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων, δέχθηκαν απροειδοποίητα πυρά ελεύθερων σκοπευτών από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά, από ξηράς και αέρος. Στην περιοχή όπου έλαβε χώρα η ανταλλαγή πυρών Ισραηλινοί εργάτες εκτελούσαν έργα συντήρησης του μεθοριακού φράκτη υπό την προστασία στρατιωτών. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό εάν υπήρξαν απώλειες και από ισραηλινής πλευράς.

Περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, 67 Ισραηλινοί στρατιώτες και έξι Ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί στον τελευταίο πόλεμο της Γάζας, που άρχισε στις 8 Ιουλίου και κράτησε 50 ημέρες. Οι εχθροπραξίες τελείωσαν στις 26 Αυγούστου, με συμφωνία εκεχειρίας, ύστερα από μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Τις τελευταίες ημέρες, συσσωρεύονται περιστατικά που μαρτυρούν υποτροπή της έντασης. Την περασμένη Παρασκευή, αυτοσχέδια ρουκέτα εκτοξεύθηκε από τη Γάζα προς το Ισραήλ, προκαλώντας απαντητικά πλήγματα της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον στρατιωτικής βάσης της Χαμάς. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προειδοποίησε ότι θα διακόψει κάθε συνομιλία με το Ισραήλ εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απορρίψει το κοινό αραβικό σχέδιο για την πολιτική επίλυση του Παλαιστινιακού. «Αν η αραβική-παλαιστινιακή πρόταση που έχει υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής δεν υιοθετηθεί, τότε θα αναγκαστούμε να λάβουμε πολιτικές και νομικές αποφάσεις», δήλωσε ο Αμπάς, για να προσθέσει: «Αν αποτύχει αυτή η πρωτοβουλία, δεν θα έχουμε στο εξής καμία επαφή με την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία θα αναγκαστεί να αναλάβει τις ευθύνες της ως δύναμη κατοχής».

Η κατηγορηματική τοποθέτηση του Αμπάς, η οποία παραπέμπει ουσιαστικά σε αυτοδιάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής, μεταφράζεται ως άσκηση πίεσης στις ΗΠΑ, προκειμένου να μην ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η κοινή αραβική πρόταση προβλέπει διορία δύο ετών για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ξανακερδίσουμε τα δικαιώματα του λαού μας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων και της ελευθερίας των Παλαιστινίων κρατουμένων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές», τόνισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή