Γκάουκ: Συμπόνια προς τους πρόσφυγες

Γκάουκ: Συμπόνια προς τους πρόσφυγες

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Θίγοντας το μείζον ζήτημα της έξαρσης της ισλαμοφοβίας και της μισαλλοδοξίας στη Γερμανία, ο πρόεδρος της χώρας, Γιόακιμ Γκάουκ, απευθύνει έκκληση στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του για «συμπόνια» προς τους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, η Γερμανία βιώνει ένα κύμα διαδηλώσεων κατά των αλλοδαπών και του Ισλάμ που γίνεται μαζικότερο κάθε βδομάδα, ενώ ταυτόχρονα διογκώνονται και οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις. «Να δείξουμε συμπόνια απέναντι στην απόγνωση, (…) η πλειονότητά μας δεν συμφωνεί με αυτούς που θέλουν να απομονώσουν τη Γερμανία. Αυτό θα ήταν για εμένα μια πραγματικά ενθαρρυντική εμπειρία φέτος», υπογράμμισε ο Γκάουκ, σύμφωνα με το κείμενο του μηνύματός του που δόθηκε στη δημοσιότητα. Παράλληλα, κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες σε εγρήγορση ώστε να μη βρεθεί η χώρα διχασμένη μεταξύ ρατσιστών και αντιφασιστών.

Ο Γερμανός πρόεδρος απευθύνει στους πολίτες το μήνυμα αυτό σε μια χρονική στιγμή που οι αντιισλαμικές διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες εναντίον των προσφύγων μεγεθύνονται στη χώρα, που αποτελεί τον βασικότερο προορισμό των μεταναστών στην Ευρώπη. Προχθές στη Δρέσδη, στο πλαίσιο της δέκατης κατά σειρά διαδήλωσης, 17.500 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κινήματος «Ευρωπαίοι Πατριώτες εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης» (Pegida).

«Θεωρώ μια ολοφάνερη ένδειξη ανθρωπιάς το γεγονός ότι υπάρχει τόση καλή πρόθεση για να υποδεχθούμε τους ξένους», συνέχισε ο Γκάουκ, καλώντας τους Γερμανούς «να προσφέρουν ειρήνη σε εκείνους που βρίσκονται σε κίνδυνο, προστασία σε εκείνους που υφίστανται διωγμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή