Λιβύη: Τουλάχιστον 22 νεκροί σε επιθέσεις ισλαμιστών

Λιβύη: Τουλάχιστον 22 νεκροί σε επιθέσεις ισλαμιστών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 22 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν ισλαμιστές μαχητές, συμπεριλαμβανομένων και εφόδων με ταχύπλοα, στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν τον έλεγχο των τερματικών σταθμών εξαγωγής πετρελαίου και ενός ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στην ανατολική Λιβύη, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια δεξαμενή αποθήκευσης αργού έπιασε φωτιά όταν χτυπήθηκε από μια ρουκέτα.

Οι μαχητές της συμμαχίας Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) χρησιμοποίησαν ταχύπλοα για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Από τα σκάφη αυτά «εκτόξευσαν πολλές ρουκέτες προς τους τερματικούς σταθμούς (στα λιμάνια) Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ, και μία από αυτές έπληξε μια δεξαμενή νότια του λιμανιού Ες Σίντερ, που έπιασε φωτιά», δήλωσε ο Άλι αλ Χάσι, ο εκπρόσωπος της δύναμης που φρουρεί τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Ο αλ Χάσι πρόσθεσε πως οι στρατιώτες προκάλεσαν ζημιές σε τρία από τα ταχύπλοα που χρησιμοποίησαν οι ισλαμιστές. Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις αυτές.

Εξάλλου, οι ισλαμιστές εξαπέλυσαν παράλληλα επιθέσεις στη Σύρτη, σε μικρή απόσταση, όπου σκοτώθηκαν 18 άνδρες του στρατού και ένας από τους μαχητές του συνασπισμού ισλαμιστικών οργανώσεων Αυγή της Λιβύης.

«Δεκατέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον ανδρών του 136ου τάγματος στους οποίους είχε ανατεθεί η φρούρηση ενός ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στο δυτικό τμήμα της Σύρτης», δήλωσε πηγή των ενόπλων δυνάμεων, διευκρινίζοντας ότι άλλοι τέσσερις στρατιώτες του ιδίου τάγματος έχασαν τη ζωή τους στις μάχες που ακολούθησαν.

Μια ιατρική πηγή στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα δήλωσε ότι σε αυτό μεταφέρθηκαν 18 σοροί.

Το 136ο τάγμα τυπικά ανήκει στο στρατό, αλλά η πλειονότητα των ανδρών του προέρχεται από μια φυλή πιστή στον απότακτο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος διεξάγει μια εκστρατεία στο πλευρό του πρωθυπουργού της κυβέρνησης που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, του Αμπντάλα αλ Τένι, για την ανακατάληψη των πόλεων της Λιβύης που δεν βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχό της.

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό του στρατού όμως οι δυνάμεις του Χάφταρ και οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχασαν πολλές θέσεις μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στη συνοικία Αλ Λίθι, στη Βεγγάζη, ανατολικότερα.

«Ένοπλοι ισλαμιστές κατέλαβαν μεγάλο μέρος της συνοικίας Αλ Λίθι και πυρπόλησαν 45 κατοικίες που ανήκαν σε πρόσωπα που συνδέονται με τον Χάφταρ και με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις», είπε ο αξιωματικός αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι αποκεφαλίστηκαν και 14 σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης χθες τουλάχιστον τρία μέλη της Αυγής της Λιβύης σκοτώθηκαν περίπου 40 χλμ. δυτικά της Τρίπολης σε επιδρομή του στρατού.

Στη Λιβύη επικρατεί χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, έπειτα από τον οκτάμηνο πόλεμο του 2011.

Οι ένοπλες ομάδες προσπαθούν να επιβάλουν η καθεμιά τον δικό της νόμο, ενώ η χώρα έχει δύο κοινοβούλια και δύο κυβερνήσεις—στη μια πλευρά είναι οι ισλαμιστές, στην άλλη πολιτικές δυνάμεις τις οποίες αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα—που συγκρούονται για την εξουσία.

Οι μάχες στις περιοχές όπου βρίσκονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης έχουν μειώσει την παραγωγή αργού της χώρας στα 352.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με ένα στέλεχος της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου της Λιβύης. Πριν ανοίξει ο νέος κύκλος αιματηρών συγκρούσεων, την 13η Δεκεμβρίου, η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έφθανε τα 800.000 βαρέλια την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή