Κακοκαιρία στην Ευρώπη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει σήμερα και τη χώρα μας ξεκίνησε από τη Βόρεια Ευρώπη και αναμένεται σταδιακά να επεκταθεί στο νοτιότερο και ανατολικότερο άκρο της Γηραιάς Ηπείρου. Καταιγίδες και χιονόνερο είδε το Ηνωμένο Βασίλειο από την Παρασκευή το βράδυ, ενώ το Σάββατο παρόμοια καιρικά φαινόμενα βίωσαν περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας.

Εγκλωβίστηκαν 15.000 Ι.Χ.

Στη Γαλλία, περίπου 15.000 οχήματα εγκλωβίστηκαν στην επαρχία της Σαβοΐας, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία και την Ιταλία, λόγω σφοδρής χιονόπτωσης. Επιπλέον ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του ξέφυγε από την πορεία του λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και έπεσε σε χαράδρα κοντά στην Ιζέρ της Γαλλίας. Στο Βέλγιο, το ύψος του χιονιού έφτασε τα 3 εκατοστά μέσα στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας τα 6 εκατοστά και στο Λουξεμβούργο τα 10 εκατοστά. Καθώς το κύμα κακοκαιρίας συνέχισε να κινείται προς τα νοτιοανατολικά, χιόνια άρχισαν να πέφτουν σε μεγάλα υψόμετρα στη βόρεια Ιταλία αλλά και στη βαλκανική χερσόνησο, καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και τη Ρουμανία.

Tο χιόνι μπορεί μεν να προωθεί τον χειμερινό τουρισμό, αλλά η κακοκαιρία είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στις συγκοινωνίες μέσα στις μέρες των γιορτών, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις πτήσεις και στους αυτοκινητόδρομους.

Καθυστερήσεις πτήσεων

Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω του χιονιά και των ισχυρών ανέμων. Πολλές πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης έχουν καθυστερήσεις μέχρι και δύο ώρες, καθώς απαιτείται αποπάγωση των αεροσκαφών και επιχειρήσεις εκχιονισμού στις πίστες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα δρομολόγια.

Ανάλογος συναγερμός έχει σημάνει στη μετεωρολογική υπηρεσία της Βουλγαρίας, εξαιτίας του συνδυασμού χιονοπτώσεων και ισχυρών ανέμων. Θυελλώδεις άνεμοι με ταχύτητα 25 μέτρα το δευτερόλεπτο (περίπου 10 μποφόρ) αναμενόταν να σαρώσουν τη χώρα σε 28 περιοχές της. Ωστόσο οι βροχές και οι χιονοπτώσεις εκτιμάτο ότι θα εξασθενήσουν σταδιακά, χωρίς πάντως να ανεβεί η θερμοκρασία. Τις τελευταίες ημέρες το θερμόμετρο έπεσε δραματικά, ύστερα από μια ασυνήθιστα ζεστή περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα.

Προειδοποιήσεις

Πολλοί Βούλγαροι επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να ταξιδέψουν εκτός για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις προς τους αναρριχητές λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών για το άθλημα.

Τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους μείον 15 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές, ιδίως στα βορειοδυτικά, αύριο, Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή