ΚΟΣΜΟΣ

Διαθέσιμες ηλεκτρονικά οι διαθήκες του Ντίκενς και του Τσώρτσιλ

Διαθέσιμες ηλεκτρονικά οι διαθήκες του Ντίκενς και του Τσώρτσιλ

Η βρετανική κυβέρνηση ανέβασε σήμερα στο Ίντερνετ τα αρχεία διαθηκών της Αγγλίας και της Ουαλίας, τα οποία φθάνουν μέχρι το 1858 και περιέχουν 41 εκατ. διαθήκες, ανάμεσά τους εκείνες του Ουίνστον Τσώρτσιλ,της πριγκίπισσας Νταϊάνας, του Καρόλου Ντίκενς, του Τζον Κέινς ή του Άλαν Τούρινγκ.

"Είναι μια φανταστική πηγή όχι μόνο για τους γενεαλόγους, αλλά και για κάθε πρόσωπο που ενδιαφέρεται για την κοινωνική ιστορία ή για διάσημα πρόσωπα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για τα δικαστήρια Σάιλες Βάρα.

Μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να την ερευνούν πληκτρολογώντας ένα επώνυμο και μια ημερομηνία θανάτου. Μπορεί κανείς να αποκτήσει ηλεκτρονικό αντίγραφο της επιλεγμένης διαθήκης μέσα σε διάστημα 10 ημερών έναντι 10 στερλινών (12,75 ευρώ).

Τα αρχεία αυτά, τα οποία ήταν ανέκαθεν δημόσια, αλλά δεν ήταν μέχρι τώρα διαθέσιμα στο Ίντερνετ, μπορούν να χρησιμοποιούνται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες γενεαλόγους, αλλά και από όποιον έχει περιέργεια να ανακαλύψει την τελευταία βούληση κάποιου διάσημου.

Οι περίεργοι θα μπορέσουν έτσι να διαβάσουν πως ο Κάρολος Ντίκενς είχε ζητήσει να ενταφιαστεί χωρίς πολυτέλειες και ιδιωτικά, πως ο οικονομολόγος Τζον Κέινς επιθυμούσε να καταστραφούν οι περισσότερες από τις σημειώσεις και τα χειρόγραφά του που δεν είχαν δημοσιευθεί ή ακόμη πως ο μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ μοίρασε εξίσου τα υπάρχοντά του ανάμεσα σε μια ομάδα συναδέλφων και τη μητέρα του.