ΚΟΣΜΟΣ

Υπεύθυνο το Ισλαμικό Κράτος για 1.878 θανάτους σε 6 μήνες

ypeythyno-to-islamiko-kratos-gia-1-878-thanatoys-se-6-mines-2061139

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν κατά το τελευταίο εξάμηνο 1.878 ανθρώπους στη Συρία, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξάλλου, στη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών το ΙΚ σκότωσε 120 μαχητές του, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ξένοι που επιχειρούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η ένοπλη οργάνωση έχει καταλάβει τεράστια τμήματα του Ιράκ και της Συρίας και τον Ιούνιο εγκαθίδρυσε χαλιφάτο στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχό της. Έκτοτε μάχεται εναντίον των κυβερνήσεων Συρίας και Ιράκ, άλλων ενόπλων και των κουρδικών δυνάμεων.

Ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, ο επικεφαλής της ΜΚΟ αυτής που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε στο Reuters ότι το ΙΚ έχει σκοτώσει 1.175 αμάχους, περιλαμβανομένων οκτώ γυναικών και τεσσάρων παιδιών.

Ο ίδιος είπε ότι οι 930 από τους πολίτες που σκότωσε ήταν μέλη της σουνιτικής φυλής Σεϊτάτ από την ανατολική Συρία, η οποία πολέμησε εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ για τον έλεγχο δύο πετρελαιοπηγών τον Αύγουστο.

Το Reuters δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τα στοιχεία αυτά, αλλά το ΙΚ έχει δώσει στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από αποκεφαλισμούς και λιθοβολισμούς ανθρώπων σε περιοχές υπό τον έλεγχό του στη Συρία και το Ιράκ ως τιμωρία για την παραβίαση του ισλαμικού νόμου, όπως τον ερμηνεύουν οι τζιχαντιστές, και συγκεκριμένα για πράξεις όπως μοιχεία, ομοφυλοφιλία, βλασφημία ή ληστεία.

Η οργάνωση, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, έχει επίσης δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με εκτελέσεις αιχμαλώτων της, μεταξύ των οποίων μαχητές αντίπαλης οργάνωσης, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι.

Φέτος, αποκεφάλισε δύο αμερικανούς δημοσιογράφους και έναν Αμερικανό και δύο Βρετανούς εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά της να ασκήσει πίεση στη διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ που βομβαρδίζει από τον Σεπτέμβριο θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία.

Ο Αμπντουλραχμάν, ο οποίος συγκεντρώνει πληροφορίες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη συριακή σύγκρουση, είπε ότι το ΙΚ εκτέλεσε 502 στρατιώτες που ανήκαν στις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ και 81 αντικαθεστωτικούς.

Ο ίδιος είπε ότι 116 ξένοι μαχητές που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ αλλά στη συνέχεια θέλησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έχουν εκτελεστεί από τον Νοέμβριο στις συριακές επαρχίες Ντέιρ Αλ-Ζορ, Ράκα και Χάσακεχ. Επίσης, τέσσερις τζιχαντιστές του ΙΚ δολοφονήθηκαν κατηγορούμενοι για άλλα αδικήματα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τα περισσότερα θύματα των τζιχαντιστών ήταν Σύροι. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον συριακό εμφύλιο, ο οποίος ξεκίνησε μετά την καταστολή από τις δυνάμεις του Άσαντ των φιλο-δημοκρατικών διαδηλώσεων το 2011.