Το ΝΑΤΟ παρέδωσε την ασφάλεια στην Καμπούλ

Το ΝΑΤΟ παρέδωσε την ασφάλεια στην Καμπούλ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από 13 χρόνια πολέμου εναντίον των Ταλιμπάν, που κόστισε τη ζωή περίπου 3.500 στρατιωτών της –εκ των οποίων περίπου 2.200 ήταν Αμερικανοί– η Βορειοατλαντική Συμμαχία κήρυξε επισήμως τον τερματισμό των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, ενώ η χώρα συνεχίζει να μαστίζεται από αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Η τελετή

Η επίσημη τελετή για την ολοκληρωτική μεταβίβαση της ευθύνης διασφάλισης της ασφάλειας στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στην Καμπούλ. Η τελετή κρατήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή μυστική λόγω του φόβου για ενδεχόμενη επίθεση των Ταλιμπάν ακόμη και στο αυστηρότερα φρουρούμενο σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας.

«Ολοι μαζί βγάλαμε τον αφγανικό λαό από το σκοτάδι της απόγνωσης και του δώσαμε ελπίδα για το μέλλον του», δήλωσε στην εν λόγω τελετή ο διοικητής των μάχιμων δυνάμεων της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Κάμπελ.

Τι είπαν οι Ταλιμπάν

Σχολιάζοντας την απόσυρση του ΝΑΤΟ από το πεδίο της μάχης, οι Ταλιμπάν κατηγόρησαν τις δυνάμεις της Συμμαχίας ότι επέδειξαν «βαρβαρότητα και βαναυσότητα», μετατρέποντας το Αφγανιστάν σε «λίμνη αίματος».

Στη σχετική δήλωση, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι «οι Αμερικανοί και οι εισβολείς σύμμαχοί τους, μαζί με τις αλαζονικές διεθνείς οργανώσεις, υπέστησαν ξεκάθαρη ήττα» και διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται «για την εγκαθίδρυση ενός αμιγώς ισλαμικού συστήματος, εκδιώκοντας άνευ όρων τους ξένους εισβολείς από τη χώρα».

Περίπου 13.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί, θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν για δύο χρόνια, αναλαμβάνοντας καθήκοντα εκπαίδευσης και συντονισμού των εγχώριων ενόπλων δυνάμεων.

Το 2014 ήταν το πιο αιματηρό από τα 13 χρόνια του πολέμου. Υπολογίζεται πως στη διάρκεια της χρονιάς που φεύγει έχασαν τη ζωή τους περίπου 3.200 Αφγανοί άμαχοι και 4.600 στρατιώτες και αστυνομικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή