Ανασύρουν σορούς επιβατών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σορούς επιβατών όπως και συντρίμμια του αεροσκάφους της Air Asia, που εκτελούσε την πτήση Qz8501 από τη Σουραμπάγια της Ινδονησίας στη Σιγκαπούρη όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, εντόπισαν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή των Στενών Καριμάτα, ανοικτά της νήσου Βόρνεο και σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από τη στεριά και δέκα χιλιομέτρων από τις τελευταίες γνωστές συντεταγμένες του αεροσκάφους.

Οι διασώστες εντόπισαν αποσκευές, σωσίβια και τμήματα του αεροσκάφους, όπως τη θύρα μιας εξόδου κινδύνου, αλλά και ένα μεγαλύτερο κομμάτι το οποίο ανήκε στην άτρακτο του μοιραίου Airbus A320-200. Ο εντοπισμός των συντριμμιών διάλυσε κάθε ελπίδα για την ανεύρεση επιζώντων. Η ινδονησιακή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες των σορών που είχαν περισυλλεγεί από τα σωστικά συνεργεία με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σε κλάματα και κραυγές πόνου οι συγκεντρωμένοι συγγενείς των επιβαινόντων στο αεροδρόμιο της Σουραμπάγια. Αλλοι φωνάζαν, άλλοι έκλαιγαν με λυγμούς και αγκαλιάζονταν. Κάποιοι λιποθύμησαν και απομακρύνθηκαν από την αίθουσα πάνω σε φορεία.

Ο Τόνι Χερνάντεζ, ιδρυτής της Air Asia, μιας αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, ανήρτησε στο Twitter σχόλιο στο οποίο αναφέρει: «Η καρδιά μου είναι γεμάτη με λύπη. Εκ μέρους της Air Asia τα συλλυπητήριά μου σε όλους. Δεν μπορώ να περιγράψω με λέξεις το πόσο λυπάμαι».

Νωρίτερα την Τρίτη οι ινδονησιακές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι επέκτειναν την περιοχή έρευνας για το αεροπλάνο. «Η περιοχή όπου ερευνούμε είναι τεράστια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνας και Διάσωσης της Ινδονησίας, Μπάμπανγκ Σοελίστιο. Συνολικά η περιοχή που ερευνάται, στην οποία περιλαμβάνονται τμήματα της νήσου Βόρνεο και μικρότερα νησιά στη Θάλασσα της Ιάβας, προσεγγίζει τα 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην περιοχή των ερευνών επρόκειτο να καταπλεύσει και αμερικανικό πολεμικό σκάφος προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες, ενώ η ινδονησιακή κυβέρνηση αποδέχθηκε τις προτάσεις για βοήθεια της Νότιας Κορέας και της Κίνας.

Η διαδικασία περισυλλογής και εξέτασης των συντριμμιών του αεροσκάφους αναμένεται να φωτίσει και τα αίτια της συντριβής του. Κάποιοι ειδήμονες υποστηρίζουν πως το αεροσκάφος κατέπεσε εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ταξίδευε με πολύ μικρή ταχύτητα.

Oπως έγινε γνωστό, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz είναι η αντασφαλίστρια της πτήσης της Air Asia που χάθηκε στα νερά της Θάλασσας της Ιάβας και αναμένεται να καταβάλει αποζημιώσεις που θα ανέρχονται σε εκατό εκατ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο αεροπορικό δυστύχημα που καλείται να καλύψει η ασφαλιστική εταιρεία, καθώς αυτή ήταν η βασική αντασφαλίστρια της πτήσης ΜΗ370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που χάθηκε στις 8 Μαρτίου και της πτήσης ΜΗ17 που καταρρίφθηκε από πύραυλο, τον Ιούλιο, πάνω από την Ανατολική Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή