Το Ισλάμ γοήτευε τον Τσόρτσιλ

Το Ισλάμ γοήτευε τον Τσόρτσιλ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η οικογένεια του Ουίνστον Τσόρτσιλ τον κάλεσε να πολεμήσει την επιθυμία του να ασπαστεί το Ισλάμ, σύμφωνα με επιστολή που αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Ο πρωθυπουργός που οδήγησε τη Βρετανία στη νίκη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φαίνεται πως είχε τόσο πολύ γοητευτεί από το Ισλάμ και την ανατολίτικη κουλτούρα, ώστε οι συγγενείς του προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να τον αποτρέψουν να γίνει μουσουλμάνος. Αυτό προκύπτει από γράμμα της μέλλουσας συνυφάδας του τον Αύγουστο του 1907, η οποία του έγραψε: «Σε παρακαλώ, μην ασπαστείς το Ισλάμ. Εχω παρατηρήσει στη στάση σου μία κατεύθυνση οριενταλισμού, κάποια τάση προς τον Πασά, πραγματικά το έχω παρατηρήσει». Η επιστολή, που εντοπίστηκε από ερευνητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Ουόρεν Ντόκτερ, ανήκει στη λαίδη Γκουεντολίν Μπέρτι, η οποία παντρεύτηκε τον αδερφό του Τσόρτσιλ, Τζακ.

Πάντως σε συνέντευξή του στον «Ιντιπέντεντ», ο δρ Ντόκτερ διευκρίνισε ότι ο Τσόρτσιλ ουδέποτε σκεφτόταν στην πραγματικότητα να αλλαξοπιστήσει. «Ηταν άθεος εκείνη την εποχή. Απλώς τον είχε συνεπάρει ο ισλαμικός πολιτισμός, μία τάση διαδεδομένη επί βικτωριανής εποχής». Ο Τσόρτσιλ είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει την ισλαμική κοινωνία όσο υπηρετούσε ως αξιωματικός του βρετανικού στρατού στο Σουδάν. Σε επιστολή του προς τη λαίδη Λίτον το 1907 ο ίδιος ο Τσόρτσιλ είχε γράψει πως θα ήθελε να είναι Πασάς, όπως κάποτε στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατ’ ιδίαν του άρεσε να ντύνεται με αραβικά ρούχα, έναν ενθουσιασμό, τον οποίο μοιραζόταν με τον ποιητή Ουίλφριντ Σ. Μπλαντ. Ομως ο δρ Ντόκτερ πιστεύει πως η οικογένεια του Τσόρτσιλ ουδέποτε ανησυχούσε πραγματικά για το ενδιαφέρον του για το Ισλάμ. Υπενθυμίζεται ότι το 1940 ο Τσόρτσιλ υποστήριξε την κατασκευή του Κεντρικού Τζαμιού στο Ρίτζεντς Παρκ του Λονδίνου, βάζοντας μάλιστα στην άκρη 100.000 στερλίνες για τον σκοπό αυτό, με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει τη βοήθεια των μουσουλμανικών χωρών στον Πόλεμο. Παρά τον θαυμασμό του για το Ισλάμ, όμως, ο Τσόρτσιλ υπήρξε συχνά επικριτικός.

«Το γεγονός ότι κάθε γυναίκα ανήκει σ’ έναν άνδρα ως απόλυτο περιουσιακό στοιχείο, είτε ως παιδί, σύζυγος ή ερωμένη, καθυστερεί την πλήρη εξάλειψη της δουλείας», είχε γράψει το 1899 στα απομνημονεύματά του για το Σουδάν με τίτλο «Ο πόλεμος του Ποταμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή