ΚΟΣΜΟΣ

Γύρισαν την πλάτη στον Ντε Μπλάζιο

Γύρισαν την πλάτη στον Ντε Μπλάζιο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με σφυρίγματα, αλλά και λίγες επευφημίες, έγινε χθες δεκτός ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο στην τελετή αποφοίτησης 900 νέων αστυφυλάκων, δύο ημέρες μετά τη συμβολική διαμαρτυρία στην οποία 20.000 άνδρες και γυναίκες των διωκτικών υπηρεσιών γύρισαν την πλάτη στον δήμαρχο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κηδεία αστυνομικού που έπεσε στο καθήκον την περασμένη εβδομάδα. Η χθεσινή εμφάνιση του δημάρχου είχε στόχο της την αποκατάσταση των σχέσεών του με τα μέλη του σώματος. «Εσύ δημιούργησες τα προβλήματα αυτά», του φώναξε κάποιος αστυφύλακας, προκαλώντας στιγμιαία παύση στην ομιλία του.

Το Σάββατο, πραγματική θάλασσα μπλε στολών είχε κατακλύσει την οδό μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Τράπεζας στο Κουίνς, ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης πετούσαν σε σχηματισμό «των πεσόντων». Σε αυτόν, το ένα αεροσκάφος αποκολλάται από τον σχηματισμό για να πετάξει μόνο, συμβολίζοντας τον θάνατο συναδέλφου.

Στο εγκώμιό του για τον αστυφύλακα Ραφαέλ Ράμος, που δολοφονήθηκε πριν από μία εβδομάδα από Αφροαμερικανό ψυχοπαθή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε: «Η σφαίρα του δολοφόνου είχε στόχο όλη την πόλη της Νέας Υόρκης και άγγιξε την ψυχή ολόκληρου του έθνους».

Την ώρα, όμως, που η τοποθετημένη στον δρόμο γιγαντοοθόνη έδειχνε τον δήμαρχο Ντε Μπλάζιο, εκατοντάδες αστυφύλακες έστρεψαν επιδεικτικά την πλάτη στον πολιτικό τους προϊστάμενο, εκφράζοντας έτσι την οργή τους για την ελλιπή -όπως τη θεωρούν- στήριξη του Ντε Μπλάζιο στο σώμα. Το συνδικάτο αστυφυλάκων της πόλης έχει επικρίνει σφόδρα τον δήμαρχο ως πρωταίτιο της απέχθειας του κοινού προς τα αστυνομικά όργανα.

Μετά τη δολοφονία των δύο αστυνομικών στις 20 Δεκεμβρίου, ο Ντε Μπλάζιο έχει σταθεί στο πλευρό της αστυνομίας της πόλης, απευθύνοντας έκκληση σε διαδηλωτές να διακόψουν τις διαμαρτυρίες τους για την αστυνομική βία και επαινώντας συστηματικά το σώμα. Η υπόθεση έχει φέρει τον δήμαρχο σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, υποχρεώνοντάς τον να επιλέξει μεταξύ των προοδευτικών του δεσμεύσεων και των υποχρεώσεών του απέναντι στις διωκτικές αρχές. Για το πρόσφατο κύμα διαμαρτυριών κατά της αστυνομίας ευθύνονται τα τρία περιστατικά, δύο στο Μιζούρι και ένα στη Νέα Υόρκη, κατά τα οποία αστυνομικοί σκότωσαν άοπλους Αφροαμερικανούς.

Αναζήτηση δύο υπόπτων

Στο μεταξύ, ανθρωποκυνηγητό είχε εξαπολύσει χθες η αστυνομία του Λος Αντζελες, σε μια προσπάθεια εντοπισμού και σύλληψης δύο υπόπτων που πυροβόλησαν αστυνομικούς τη νύχτα της Κυριακής. Αν και ουδείς τραυματίσθηκε στο περιστατικό, τα πρόσφατα κρούσματα εκδίκησης κατά αστυνομικών οργάνων έχουν θορυβήσει τις Αρχές.