Διακοπές Ομπάμα με τις κόρες

Διακοπές Ομπάμα με τις κόρες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα οφείλει να διαχειρίζεται προκλήσεις οι οποίες έχουν αντίκτυπο σε όλο τον πλανήτη. Ως πατέρας, ωστόσο, αντιμετωπίζει δύσκολη δοκιμασία: δύο εβδομάδες μαζί με τις έφηβες κόρες του. Η 16χρονη Μαλία και η 13χρονη Σάσα επισκέπτονται κάθε Χριστούγεννα τη Χαβάη, όπου μεγάλωσε ο πατέρας τους. Τώρα, όμως, τα δύο κορίτσια βρίσκονται στην ηλικία στην οποία μια επίσκεψη στην παραλία με τους γονείς δεν αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση.

Τα δύο κορίτσια δεν διαφέρουν σε πολλά από τις συνομήλικές τους. Φωτογραφίζονται σε selfies, εκδηλώνουν την πλήξη τους με τα αστεία του πατέρα τους και αρνούνται πεισματικά να πάνε με τους γονείς τους σινεμά.

Την παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών, οι δύο προεδρικές κόρες έμοιαζαν να πλήττουν θανάσιμα κατά τη διάρκεια της ετήσιας τελετής απονομής χάριτος σε επιλεγμένη γαλοπούλα. Οταν ο πρόεδρος τις ρώτησε αν θέλουν να χαϊδέψουν το τυχερό πτηνό, η απάντηση της Μαλία ήταν μονολεκτική: «Μπα».

Η ανατροφή εφήβου στον Λευκό Οίκο δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν και οι Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον. Παρότι η κόρη τους Τσέλσι υπήρξε ιδιαίτερα προστατευμένη, δεν απέφυγε την κακεντρεχή κριτική από τον συντηρητικό σχολιαστή Ρας Λίμποου. Ανάλογα σχόλια είχε εισπράξει και η «πρώτη κόρη», Εϊμι Κάρτερ, ενώ οι δίδυμες κόρες του Τζορτζ Μπους του νεότερου, Τζένα και Μπάρμπαρα, είχαν απασχολήσει τον σκανδαλοθηρικό Τύπο όταν εντοπίστηκαν να προσπαθούν να αγοράσουν αλκοόλ πριν από τη νόμιμη ηλικία των 21 ετών.

Η Μαλία και η Σάσα, όμως, είναι τα πρώτα προεδρικά τέκνα που μεγαλώνουν στην εποχή των ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων, όπου η κριτική και η κακεντρέχεια αποτελούν καθημερινά φαινόμενα.

Η Ελίζαμπεθ Λάουτεν, χαμηλόβαθμο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, παραιτήθηκε ύστερα από την κατακραυγή που προκάλεσαν σχόλιά της στο Facebook. Λίγες ώρες μετά την τελετή χάριτος για τη γαλοπούλα, η Λάουτεν έγραφε: «Αγαπητές Σάσα και Μαλία, αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκεστε σε αυτή την απεχθή εφηβική ηλικία, αλλά είστε μέλη της πρώτης οικογένειας. Προσπαθήστε να είστε πιο κόσμιες». Η Λάουτεν ζήτησε αργότερα συγγνώμη.

Ψυχολόγοι επιμένουν, όμως, ότι οι οικογενειακές διακοπές δίνουν μια καλή ευκαιρία στους γονείς να δείξουν ότι εμπιστεύονται τα παιδιά τους, άσχετα αν αυτό σημαίνει ότι αυτά θα μπορούν να κοιμούνται μέχρι το μεσημέρι. Τα κορίτσια των Ομπάμα δεν μπορούν, ασφαλώς, να απολαύσουν την ελευθερία των συνομηλίκων τους, καθώς συνοδεύονται πάντα από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών.

Ακόμη, όμως, κι ο ίδιος ο πρόεδρος έχει αναγκαστεί να περιστείλει τις αγαπημένες του δραστηριότητες στη Χαβάη. «Σταμάτησα το σέρφινγκ. Την τελευταία φορά που το έκανα, βρέθηκα περικυκλωμένος από τουλάχιστον δέκα αστυνόμους με φουσκωτά σκάφη και τζετ σκι, προκαλώντας την ανησυχία των υπόλοιπων λουομένων», είχε πει ο Ομπάμα σε συνέντευξή του το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή