Πρώτο κρούσμα του ιού Εμπολα στη Βρετανία

Πρώτο κρούσμα του ιού Εμπολα στη Βρετανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσβεβλημένη από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ρόγιαλ Φρι» της βρετανικής πρωτεύουσας, μία νοσηλεύτρια από τη Βρετανία, το πρώτο κρούσμα της νόσου που διαγνώστηκε στη χώρα. Ταυτόχρονα εμφανίζουν δραματική αύξηση τα θύματα της νόσου στη Σιέρα Λεόνε, παρότι η επιδημία φαινόταν να έχει καταλαγιάσει. Η Βρετανίδα εθελόντρια Πολίν Κάφερκεϊ, το πρώτο κρούσμα που διαγνώστηκε στη Βρετανία, είχε επιστρέψει πρόσφατα από νοσοκομείο για ασθενείς με Εμπολα στο Κέρι Τάουν της Σιέρα Λεόνε. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται θεραπεία για τη νόσο στη Γηραιά Αλβιώνα όπου είχε νοσηλευτεί πριν από μερικούς μήνες ο νοσηλευτής Ουίλιαμ Πούλι, ο οποίος ανάρρωσε και επέστρεψε στη Σιέρα Λεόνε. Περίπου εκατό άτομα έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για Εμπολα σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα) έχει ξεπεράσει τις είκοσι χιλιάδες, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 7.842.

Γερμανοί ειδικοί πιστεύουν ότι κατάφεραν να εντοπίσουν την απαρχή της τωρινής, της μεγαλύτερης επιδημίας αιμορραγικού πυρετού Εμπολα που γνώρισε η ανθρωπότητα. Ολα ξεκίνησαν, λένε οι Γερμανοί ερευνητές, από τις εντομοφάγες νυχτερίδες που ζουν σ’ ένα δένδρο σε απομακρυσμένο χωριό της Γουινέας.

Οι νυχτερίδες των φρούτων

Δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού EMBO Molecular Medicine αναφέρει ότι επιστήμονες, υπό τον συντονισμό του Φάμπιαν Λεέντερτζ του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, προσπάθησαν να διακριβώσουν τις συνθήκες γύρω από τον θάνατο του πρώτου ασθενούς αυτής της επιδημίας, ενός μικρού αγοριού δύο ετών που ζούσε στο απομακρυσμένο χωριό Μελιάντου της Γουινέας. Αμέσως υποψιάστηκαν ότι υπεύθυνες είναι οι νυχτερίδες (Μοps condylurus) που ζούσαν σε δένδρο περίπου πενήντα μέτρα από το σπίτι του αγοριού. Tα παιδιά της περιοχής αιχμαλώτιζαν και έπαιζαν με τις νυχτερίδες του δένδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φονικός ιός μπορεί να ζήσει σε πολλά είδη – ξενιστές χωρίς να τους προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα. Ωστόσο, προσβάλλει τον άνθρωπο που έρχεται σε επαφή με αυτά τα ζώα. Πρόκειται για ένα παθογόνο παράγοντα εξαιρετικά μεταδοτικό, επισημαίνουν οι ερευνητές. Μία γνωστή «δεξαμενή» του ιού είναι η νυχτερίδα των φρούτων (Εpomophorus wahlbergi), ένα είδος τροπικό και διαδεδομένο στην ευρύτερη περιοχή. Σε πολλές χώρες αυτές οι νυχτερίδες θεωρούνται περίφημο έδεσμα, με αποτέλεσμα να μολύνουν με τον φονικό ιό όλους όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους. Ουδέποτε αποδείχθηκε ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι νυχτερίδες των φρούτων σε αυτήν την επιδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή