Η Μέρκελ κατά του ρατσισμού

Η Μέρκελ κατά του ρατσισμού

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προέτρεψε τους Γερμανούς πολίτες να γυρίσουν την πλάτη τους στο συνεχώς αυξανόμενο κίνημα των αντιμουσουλμάνων διαδηλωτών, αναφέροντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρέπει να καλωσορίσει τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τον πόλεμο. Σε μια ασυνήθιστα έντονα διατυπωμένη ομιλία της για το Νέο Ετος, καταδίκασε επίσης τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, και τόνισε ότι είναι απαραίτητο για τη Γερμανία να βοηθήσει τα παιδιά της να μεγαλώνουν χωρίς φόβο.

200.000 ζήτησαν άσυλο

Πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για την «ανθρωποπλημμύρα» των αιτούντων άσυλο, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τη Συρία. Εν μέρει ως απάντηση στο ναζιστικό παρελθόν της, η Γερμανία έχει ελαστικούς κανόνες παροχής ασύλου που είναι από τους πιο φιλελεύθερους στον κόσμο. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στη Γερμανία αυξήθηκε σε περίπου 200.000 το 2014, αριθμός που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2012.

Κατά συνέπεια, η μετανάστευση έχει μετακινηθεί προς τα επάνω στην πολιτική ατζέντα και ενώ ένα νέο κίνημα, οι Ευρωπαίοι Πατριώτες εναντίον της Ισλαμοποίησης της Δύσης (PEGIDA), διοργανώνει εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στην ανατολική πόλη της Δρέσδης κατά των μεταναστών. Κάθε εβδομάδα οι διαδηλώσεις αυτές γίνονται μαζικότερες. Στην τελευταία συμμετείχαν πάνω από 17.000 άνθρωποι. Αυτό που εννοούν είναι «δεν ανήκετε σε μας, εξαιτίας του χρώματος του δέρματός σας ή της θρησκείας σας», εξήγησε η καγκελάριος στο μήνυμά της. Η επόμενη κινητοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίγες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά. Στις διαδηλώσεις αυτές βρίσκουν καταφύγιο νεοναζί, χούλιγκαν, εκπρόσωποι του κόμματος NPD και «αγανακτισμένοι πολίτες». «Συχνά στις καρδιές τους έχουν προκαταλήψεις, ψυχρότητα, ακόμη και μίσος» υπογράμμισε με έμφαση η Μέρκελ. «Είναι αυτονόητο ότι υποδεχόμαστε ανθρώπους που ζητούν άσυλο σε εμάς» πρόσθεσε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο εγκώμιο για μια χώρα ότι τα παιδιά των προσφύγων μπορούν να μεγαλώνουν χωρίς φόβο σε αυτήν. Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει πλήρης ταύτιση των απόψεων της καγκελαρίου με αυτές του προέδρου της χώρας, Γιόακιμ Γκάουκ, ο οποίος προειδοποίησε στο χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του για τον κίνδυνο διχασμού της Γερμανίας.

Επίσης η Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, επανέλαβε ότι η Ρωσία αμφισβητεί τα θεμέλια της ειρηνικής τάξης στην Ευρώπη με τις ενέργειές της στην Ουκρανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2014 η Ευρώπη έμαθε με πρωτόγνωρη σκληρότητα τι σημαίνει όταν αμφισβητούνται τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ειρήνης μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρ’ όλα αυτά η Ευρώπη αποφάσισε να μη διχοτομηθεί. Ο ιδεατός στόχος είναι η ασφάλεια στην Ευρώπη μαζί με τη Ρωσία, αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το δίκαιο των ισχυρών, που αδιαφορεί για τα δικαιώματα των άλλων λαών. Η Μέρκελ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ένα από τα πιο χαρούμενα γεγονότα του 2014 για τη χώρα της: την κατάκτηση του Μουντιάλ το 2014. «Η γερμανική εντεκάδα μας χάρισε αξέχαστες στιγμές» κερδίζοντας στη διοργάνωση, είπε και προέβαλε τη γερμανική εθνική ομάδα ως παράδειγμα προς μίμηση. Μία παρόμοια συνοχή, σαν κι αυτήν που επέδειξε η ομάδα του Γιοακίμ Λεβ θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα σε περιόδους κρίσεων, πολέμων και ξενοφοβίας το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα συναντηθεί με τη Μέρκελ, τον Πούτιν και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 15 Ιανουαρίου στο Καζαχστάν για να συζητήσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων ανταρτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή