Κολωνία: Συσκότιση – διαμαρτυρία

Κολωνία: Συσκότιση – διαμαρτυρία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συσκότιση του εμβληματικού καθεδρικού ναού της Κολωνίας το βράδυ της Δευτέρας αποφάσισε ο κοσμήτορας του ναού, Νόρμπερτ Φέλντχοφ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την προγραμματισμένη διαδήλωση του αντιμουσουλμανικού κινήματος Pegida, που θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους της πόλης αυτής στη Δυτική Γερμανία.

Η ενίσχυση της δημοτικότητας του κινήματος (Πατριώτες Ευρωπαίοι Κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης) έχει κλονίσει την πολιτική σκηνή της χώρας, με την καγκελάριο Μέρκελ να προβαίνει σε οξύτατη καταδίκη του κατά τη διάρκεια του Πρωτοχρονιάτικου μηνύματός της. Στις δηλώσεις της, η καγκελάριος χαρακτήρισε την ηγετική ομάδα του Pegida «ρατσιστές γεμάτους μίσος», προειδοποιώντας τους Γερμανούς πολίτες ότι πέφτουν θύματα πολιτικής εκμετάλλευσης.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του εβδομαδιαίας διαδήλωσης στους δρόμους της Δρέσδης στις 22 Δεκεμβρίου, το Pegida προσείλκυσε περίπου 17.000 πολίτες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, ομάδα νεαρών υποστηρικτών του επιτέθηκε εναντίον μεταναστών, λίγο μετά τη λήξη της πορείας. «Το Pegida απαρτίζεται από κάθε είδους ανθρώπους, από μεσοαστούς μέχρι ρατσιστές και μέλη της άκρας Δεξιάς. Σβήνοντας τη φωταγώγηση του καθεδρικού μας ναού, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να σκεφτούν τις επιπτώσεις των επιλογών τους. Σκεφτείτε δίπλα σε ποιον πορεύεστε», δήλωσε χθες ο κοσμήτορας Φέλντχοφ.

Στη Δρέσδη, η όπερα της πόλης επέλεξε και αυτή τη συσκότιση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσφατη πορεία του Pegida.

Η δημοτικότητα του κινήματος λαμβάνει, όμως, ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς δημοσκόπηση της Πρωτοχρονιάς από το έγκριτο ινστιτούτο Forsa έδειξε ότι ένας στους οκτώ Γερμανούς, ποσοστό 13%, θα προσερχόταν ευχαρίστως σε αντιμουσουλανική πορεία, εφόσον αυτή πραγματοποιείτο στην πόλη τους. Το 29% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το Ισλάμ απολαμβάνει υπερβολική επιρροή στη χώρα και ότι οι πορείες του Pegida είναι δικαιολογημένες. Παρότι 75% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι φόβοι περί «ισλαμοποίησης» της Γερμανίας είναι υπερβολικοί, πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη χαλαρή νομοθεσία υποδοχής αιτούντων άσυλο στη χώρα.

Υποχωρώντας στην απαίτηση αυτή της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, στελέχη της τοπικής κυβέρνησης της Βαυαρίας ζήτησαν χθες την υιοθέτηση του «ελβετικού μοντέλου» σε ό,τι αφορά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Τα στελέχη του βαυαρικού CSU (αδελφό κόμμα του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ) πρότειναν την αυστηροποίηση του καθεστώτος χορήγησης πολιτικού ασύλου και την επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η απάντηση στην αίτηση ασύλου σήμερα στη Γερμανία απαιτεί οκτώ μήνες, ενώ η πρόταση του CSU καλεί σε συρρίκνωση του χρόνου αυτού στους δύο μήνες. Την πρόταση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών καταδίκασαν ειδικοί του θέματος, επισημαίνοντας ότι το κόμμα αποφεύγει τεχνηέντως να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για την απλούστευση των κείμενων διαδικασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή