Συμφωνία «φρένο» στους ακραίους στη Σουηδία

Συμφωνία «φρένο» στους ακραίους στη Σουηδία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές, στα τέλη Δεκεμβρίου τις ανέβαλε. Τα δύο μεγάλα πολιτικά μπλοκ, η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά, συμφώνησαν να μην οδεύσουν μηχανικά προς μια εκλογική αναμέτρηση που θα είχε ως μόνο κερδισμένο το αντιμεταναστευτικό κόμμα SD, και επέλεξαν αντ’ αυτού την κοινοβουλευτική συνεργασία.

Η επονομαζόμενη «συμφωνία του Δεκεμβρίου», που σφραγίζει τη σουηδική πολιτική ώς το 2022, μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: κυβερνά ο συνασπισμός που συγκεντρώνει σχετική πλειοψηφία, ενώ ο αντίπαλος συνασπισμός απέχει από τις ψηφοφορίες επί του προϋπολογισμού και περιορίζει την αντιπολιτευτική του δράση σε άλλα, μικρότερης σημασίας νομοσχέδια. Πρόκειται για μια «συμφωνία κυρίων» που αφαιρεί από το SD τον ρόλο ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού, που απέσπασε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το SD πυροδότησε την πολιτική κρίση καταψηφίζοντας, μαζί με την κεντροδεξιά τον προϋπολογισμό των σοσιαλδημοκρατών και οδηγώντας στον ορισμό εκλογών την 22η Μαρτίου. Ακολούθησαν δεύτερες σκέψεις από τα δύο μεγάλα μπλοκ της κεντρικής πολιτικής σκηνής που τον Σεπτέμβριο συγκέντρωσαν άνω του 40% έκαστο, αντί 12,9% του SD. Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, από τον σοσιαλδημοκράτη Λεβέν και τους ηγέτες άλλων έξι κομμάτων.

Από την οικογενειακή φωτογραφία έλειπε φυσικά ο Γίμι Οκεσον του SD, αλλά και η ηγεσία του αριστερού κόμματος, το οποίο στηρίζει μεν την κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών-πρασίνων, αλλά κρατά κάποιες αποστάσεις.

Η συμφωνία του Δεκεμβρίου κόβει τον γόρδιο δεσμό της οξείας πολιτικής κρίσης, με ένα μαχαίρι που κινδυνεύει να αποδειχθεί δίκοπο. Αν τα δύο κυρίαρχα μπλοκ δεν ανακόψουν την άνοδο του SD, αυτό θα κατέλθει στις εκλογές του 2018 με τον αέρα της «μόνης αντιπολίτευσης».

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα, που εγκατέλειψε τις ναζιστικές καταβολές του προς όφελος μιας καλογυαλισμένης νεανικής εικόνας, έχει πείσει μερίδα Σουηδών ότι για την επιδείνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, της αγοράς εργασίας, της στέγασης και της εκπαίδευσης, μετά από οκτώ χρόνια κεντροδεξιάς διακυβέρνησης ευθύνονται οι ξένοι. Η Σουηδία των 10 εκατομμυρίων κατοίκων προβλέπεται να υποδεχθεί το 2015 περίπου 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το SD ζητεί να περιοριστεί ο αριθμός τους κατά 90%. Στους κόλπους της Κεντροδεξιάς υπάρχουν στελέχη που ζητούν συμπόρευση με το SD, όπως συμβαίνει σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, αλλά η σουηδική κοινωνία δεν παραδίδει με τόση ευκολία την εικόνα του καταφυγίου κατατρεγμένων. Μετά τις τρεις απόπειρες εμπρησμού κατά τζαμιών σε διάφορα σημεία της Σουηδίας τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας. Ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως τώρα ανοίξει ο διάλογος για τα προβλήματα της στέγης, των θέσεων εργασίας και της πρόσβασης στα σχολεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες – που αποτελούν μεγάλους φραγμούς για όσους έρχονται στη Σουηδία και βασικούς λόγους για τους οποίους πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι οι πολιτικές ενσωμάτωσης έχουν αποτύχει. «Νομίζω ότι οι πολιτικοί θα αρχίσουν να συζητούν για το πώς δεχόμαστε τους πρόσφυγες, όχι για το αν θα πρέπει να τους δεχόμαστε» είπε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, Ουλφ Μπιέρελντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή