Καμικάζι του DHKP-C πίσω από την επίθεση σε τμήμα

Καμικάζι του DHKP-C πίσω από την επίθεση σε τμήμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η ακροαριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση καμικάζι εναντίον αστυνομικού τμήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές στην ιστορική συνοικία Σουλτάν Αχμέτ της Κωνσταντινούπολης και από την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίσθηκε ένας άλλος. Μία γυναίκα-καμικάζι μπήκε στο αστυνομικό τμήμα, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ απέναντι από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, λέγοντας στα αγγλικά πως είχε χάσει το πορτοφόλι της, και στη συνέχεια ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη μέσα στο τριώροφο κτίριο.

Σε προκήρυξη που αναρτήθηκε ώρες μετά την επίθεση στον ιστότοπο «Η κραυγή του λαού», η οργάνωση αναφέρει πως η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον του κυβερνώντος κόμματος AKP για τον φόνο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος υπέκυψε πέρυσι τον Μάρτιο, αφού παρέμεινε εννέα μήνες σε κώμα εξαιτίας τραύματος στο κεφάλι που υπέστη στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης. «Είναι το ίδιο κράτος το οποίο πυροβόλησε τον Μπερκίν Ελβάν και προστατεύει τους κλέφτες υπουργούς» αναφέρεται στη δήλωση, σε μια προφανή αναφορά στην απόφαση που ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια κοινοβουλευτική επιτροπή να μην παραπεμφθούν σε δικαστήριο τέσσερις πρώην υπουργοί που κατηγορούνται για διαφθορά. Η έρευνα για διαφθορά που άρχισε στις 17 Δεκεμβρίου στην Τουρκία αφορά τον ενδότερο κύκλο του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είχε οδηγήσει στην παραίτηση των υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών και Πολεοδομίας.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία κυριαρχούν μέλη του κυβερνώντος AKP, ψήφισε τη Δευτέρα να μην παραπέμψει σε δίκη τους τέσσερις πρώην υπουργούς, μία απόφαση που η αντιπολίτευση επέκρινε ως συγκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν αποκαλυφθεί ποτέ στην Τουρκία. Το DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) ανέλαβε επίσης την ευθύνη για μία επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον της αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα κοντά στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ένας 14χρονος έπεσε νεκρός από σφαίρα που δέχτηκε στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και Κούρδους διαδηλωτές στη νοτιοανατολική Τουρκία προχθές το πρωί, ενώ ένας άνδρας τραυματίστηκε. Ο 14χρονος τραυματίστηκε στο στήθος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan επικαλέστηκε φίλους του θύματος, σύμφωνα με τους οποίους ο έφηβος πυροβολήθηκε από την αστυνομία την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά του. Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, ο άνδρας που τραυματίστηκε στα ίδια επεισόδια είναι ένας 28χρονος που δέχτηκε σφαίρα στην πλάτη και νοσηλεύεται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή