Περιθωριοποίηση του κινήματος Pegida

Περιθωριοποίηση του κινήματος Pegida

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. H ενδέκατη κινητοποίηση των «Ευρωπαίων Πατριωτών ενάντια στον εξισλαμισμό της Δύσης» (Pegida) τη Δευτέρα κατέστησε σαφή την αποτυχία τους να ριζώσουν σε οποιαδήποτε άλλη γερμανική πόλη εκτός από τη Δρέσδη. Στην Κολωνία και στο Βερολίνο, οι ξενόφοβοι διαδηλωτές με τις γερμανικές σημαίες ήταν έως και δέκα φορές λιγότεροι από τις ογκώδεις αντιδιαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές της Δρέσδης καταφέρονται εναντίον των ξένων, εναντίον των μέσων ενημέρωσης και εναντίον των πολιτικών. Η αμηχανία της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας απέναντι στην απόπειρα προσεταιρισμού των διαδηλωτών από το δεξιό κόμμα AfD έλαβε τέλος την περασμένη εβδομάδα, όταν η καγκελάριος Μέρκελ χρησιμοποίησε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της για να δείξει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες αποφάσισαν την περιθωριοποίηση, όχι το πολιτικό «χάιδεμα» των διαδηλωτών.

«Μην τους ακολουθείτε», είπε η Μέρκελ. «Γιατί πολύ συχνά στις καρδιές τους βρίσκονται προκαταλήψεις, ψυχρότητα, ακόμα και μίσος. Οι διαδηλωτές φωνάζουν “είμαστε ο λαός” αλλά στην πραγματικότητα εννοούν: εσείς δεν ανήκετε στον λαό εξαιτίας του χρώματος που έχει το δέρμα σας ή εξαιτίας της θρησκείας σας», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το κείμενο εναντίον της Pegida, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα «Μπιλντ», υπέγραψαν 50 προσωπικότητες της χώρας, μεταξύ αυτών υπουργοί της κυβέρνησης.

Στη Δρέσδη την ώρα της διαδήλωσης, στην οποία εκτιμάται ότι μετείχαν 18.000 άτομα, έσβησαν τα φώτα της διάσημης όπερας Ζέμπερ και του γυάλινου εργοστασίου-συμβόλου της Φολκσβάγκεν.

Το ίδιο συνέβη και στην Κολωνία, όπου έσβησαν τα φώτα του καθεδρικού ναού παρόλο που οι συγκεντρωμένοι δεν ξεπέρασαν τους 500 και δεν κατόρθωσαν, λόγω του μεγάλου πλήθους της αντιδιαδήλωσης, να πραγματοποιήσουν πορεία.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Βέρνερ Πάτσελτ εξήγησε στην ιστοσελίδα του Spiegel ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της Δρέσδης και του κρατιδίου της Σαξονίας. Ο Πάτσελτ είπε ότι ένα τέτοιο κίνημα για να λάβει μαζικές διαστάσεις χρειάζεται μια συντηρητική μεγαλούπολη. Η Δρέσδη είναι μία από τις τελευταίες γερμανικές μητροπόλεις που εξακολουθούν να κυβερνώνται από τους Χριστιανοδημοκράτες. Αντιθέτως, η Pegida δεν έχει καμία τύχη σε πόλεις που κλίνουν πιο πολύ προς τα αριστερά, όπως η Κολωνία, το Μόναχο, το Αμβούργο ή το Βερολίνο. Επίσης, συνεχίζει ο Πάτσελτ, μετά τη γερμανική ενοποίηση, στη Σαξονία δραστηριοποιούνται ενεργά νεοναζιστικές ομάδες. Εκεί βρήκε καταφύγιο και η ναζιστική τρομοκρατική οργάνωση NSU. «Ολα αυτά, όπως πιστεύουν οι ερευνητές του εξτρεμισμού, σχετίζονται με το γεγονός ότι οι συντηρητικοί πολιτικοί στη Σαξονία εδώ και καιρό αποδαιμονοποιούν τον ακροδεξιό λόγο» σημείωσε το περιοδικό. Στις παραμέτρους αυτές πρόσθεσε και τον φόβο κάποιων Ανατολικογερμανών ότι χάνουν τη φωνή τους. «Συνολικά η πολιτική συναίνεση στη Γερμανία έχει μετακινηθεί τα τελευταία χρόνια προς τα αριστερά. Αυτό ενισχύει σε κάποιους παραδοσιακούς θαμώνες καπηλειών την εντύπωση της αποξένωσης και της μη αντιπροσώπευσης από το πολιτικό σύστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή