ΗΠΑ: Τέλος στον… Ψυχρό Πόλεμο

ΗΠΑ: Τέλος στον… Ψυχρό Πόλεμο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα από τα τελευταία κεφάλαια του Ψυχρού Πολέμου κλείνουν οι ΗΠΑ με την απόφαση του Πενταγώνου να διακόψει τις στρατιωτικές του δραστηριότητες σε 15 βάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Η απόφαση ελήφθη για λόγους οικονομίας, καθώς η πρωτοβουλία θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού γενικού επιτελείου, η αεροπορική βάση του Μάιλντεχολ, βόρεια του Λονδίνου, κύριος κόμβος ανεφοδιασμού και έδρα αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων, αναγνωριστικών και αεροσκαφών ειδικών αποστολών, θα αποδοθεί στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF), ενώ οι 3.200 Αμερικανοί στρατεύσιμοι που υπηρετούν σε αυτή θα εγκαταλείψουν τη Βρετανία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Βρετανία θα ενισχυθεί, ωστόσο, εντός της παρούσας δεκαετίας, με την αποστολή δύο μοιρών μαχητικών βομβαρδιστικών F-35 Joint Strike Fighter στη γειτονική βάση του Λέικενχιθ, έδρα της 48ης Πτέρυγας Μάχης της αεροπορίας των ΗΠΑ.

Βάσεις σε Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Ολλανδία θα διακόψουν και αυτές τη λειτουργία τους.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ παραδέχθηκε χθες ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας στις συγκεκριμένες χώρες, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν αναγκαίες «για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δυνάμεων των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με στόχο τη βέλτιστη συνεργασία με τις δυνάμεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Περικοπές… με επικρίσεις

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος δραστικών περικοπών στις αμυντικές δαπάνες, που διέταξε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο τη συρρίκνωση του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε στα επόμενα δέκα χρόνια.

Οι περικοπές στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα πολιτικού συμβιβασμού, εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης του Κογκρέσου σε κάθε πρόταση για κλείσιμο στρατιωτικών βάσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, που θα σήμαινε την απώλεια θέσεων εργασίας ψηφοφόρων συγκεκριμένων γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παρά ταύτα, το Πεντάγωνο και ο πρόεδρος Ομπάμα αντιμετωπίζουν σημαντικές επικρίσεις για την πρωτοβουλία αυτή από κύκλους που εκτιμούν ότι οι περικοπές αυτές είναι άκαιρες σε μια στιγμή κατά την οποία η Ρωσία εκδηλώνει επεκτατικές τάσεις απέναντι στην Ουκρανία.

Τις ανησυχίες αυτές προσπάθησε να διασκεδάσει ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγος Μπεν Χότζες, που εγγυήθηκε την ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή