Η Μέρκελ σε διαδήλωση μουσουλμάνων

Η Μέρκελ σε διαδήλωση μουσουλμάνων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία», δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υποδεχόμενη τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο Βερολίνο. Η Μέρκελ πρόκειται να λάβει μέρος σήμερα σε διαδήλωση μουσουλμανικών οργανώσεων στη γερμανική πρωτεύουσα, ενώ ανάλογες διαδηλώσεις εναντίον της ισλαμοφοβίας έγιναν χθες σε πολλές γερμανικές πόλεις.

Οι διαδηλώσεις «κατά του ρατσισμού και κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού» έγιναν ως απάντηση στην PEGIDA, την οργάνωση που ισχυρίζεται ότι η Δύση διατρέχει κίνδυνο εξισλαμισμού. Η PEGIDA οργάνωσε χθες την εβδομαδιαία διαδήλωσή της στη Δρέσδη, στην οποία εκτιμάται ότι έλαβαν μέρος 20.000 άτομα. Από τα μικρόφωνα, ο εμπνευστής των διαδηλώσεων Λουτς Μπάχμαν επικαλέστηκε, όπως αναμενόταν, τις δολοφονικές επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, για να δικαιολογήσει την ύπαρξη της οργάνωσής του.

Στη Δρέσδη, η χθεσινή αντιδιαδήλωση ήταν μικρή, αφού η διαδήλωση που επέκρινε τον νεοναζιστικό χαρακτήρα της PEGIDA στην πόλη έγινε το Σάββατο, με τη συμμετοχή περίπου 35.000 ατόμων. Η εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία η PEGIDA έχει ισχύ στη Δρέσδη αλλά όχι στην υπόλοιπη Γερμανία, έγινε σαφής και χθες, με τη διαδήλωση κατά της PEGIDA στο Μόναχο να αριθμεί 20.000 άτομα και τη διαδήλωση κατά της PEGIDA στο Βερολίνο να αριθμεί αρκετές χιλιάδες, αντί μόλις 80 συγκεντρωμένων οπαδών της PEGIDA.

Ενίσχυση διαλόγου

«Ο πρώην πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ είχε πει: το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία», δήλωσε χθες η Αγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου. «Ετσι είναι, κι εγώ την ίδια άποψη έχω», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά άγνωστα σημεία».

«Είμαι καγκελάριος όλων των Γερμανών και αυτό περιλαμβάνει όλους όσοι ζουν εδώ μονίμως―ανεξάρτητα ποια είναι η καταγωγή τους», σημείωσε η Αγκελα Μέρκελ. Στη Γερμανία των 81 εκατομμυρίων κατοίκων ζουν τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνοι, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι τουρκικής καταγωγής.

Η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας θα ξεκινήσουν τακτικές διαβουλεύσεις (ετήσιες συναντήσεις των υπουργικών συμβουλίων), υπό τα πρότυπα των διαβουλεύσεων της Γερμανίας με τους στενότερους συμμάχους της, όπως η Γαλλία και το Ισραήλ.

Η Μέρκελ, μέλη της γερμανικής κυβέρνησης και άλλοι Γερμανοί πολιτικοί πρόκειται να λάβουν απόψε μέρος στη συγκέντρωση μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στην οποία καλούν μουσουλμανικές οργανώσεις προκειμένου να τιμήσουν τα θύματα των επιθέσεων του Παρισιού. Θα είναι η δεύτερη διαδήλωση της εβδομάδας για τη Μέρκελ, η οποία βρέθηκε την Κυριακή στο Παρίσι, στη μεγάλη πορεία για τη δημοκρατία.

«Θα στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αύριο για την ειρηνική

συνύπαρξη των διάφορων θρησκειών στη Γερμανία. Ο πρόεδρος (Γκάουκ) έκανε γνωστό ότι θα εκφωνήσει μια σύντομη ομιλία και θα είμαι και εγώ παρούσα με πολλά μέλη της κυβέρνησης», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ. «Το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να πηγαίνουν μαζί», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νταβούτογλου, ζητώντας να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση, «διότι αυτό επιθυμούν οι τρομοκράτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή