Πονοκέφαλος Ρέντσι το «αντίο» Ναπολιτάνο

Πονοκέφαλος Ρέντσι το «αντίο» Ναπολιτάνο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Στις 29 Ιανουαρίου, στις 3 το μεσημέρι, ξεκινάει το σερί των ψηφοφοριών που θα οδηγήσει στην επιλογή του διαδόχου του Ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο Ναπολιτάνο υπέγραψε χθες το πρωί την παραίτησή του από το ύπατο αξίωμα, όπως είχε προαναγγείλει.

«Δεν θέλω να αγνοήσω τα σημάδια της ηλικίας», είχε δηλώσει ο 89 ετών σήμερα Ναπολιτάνο, του οποίου η δεύτερη επταετής θητεία έληγε το 2020. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξέφρασε «ευγνωμοσύνη και συγκίνηση για όσα έχει κάνει ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τα τελευταία εννέα χρόνια, επιδεικνύοντας “ποιότητα” και πολιτική ευφυΐα».

Επαινοι και… «επιτέλους»

Οι έπαινοι για τον Ναπολιτάνο συνέρρευσαν από όλη την Ευρώπη. Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο «σήμερα παραιτείται, αλλά η κληρονομιά του θα μείνει για πάντα στην Ιταλία και στην Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Ηταν ένας πρόεδρος η παρουσία του οποίου είχε μεγάλη σημασία για την Ιταλία. Η χώρα τού οφείλει πολλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Κάποιοι, αντιθέτως, καλωσόρισαν την αποχώρησή του. «Εφυγε. Επιτέλους», έγραψε η εφημερίδα Il Giornale, ιδιοκτησίας της οικογένειας Μπερλουσκόνι. Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αποχαιρέτησε τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ως «έναν από τους χειρότερους προέδρους που είχε ποτέ η χώρα».

Δύσκολα για Ρέντσι

Η συνέχεια δεν στερείται δυσκολιών για τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι, ο οποίος τουλάχιστον δεν περιορίζεται ως προς τον αριθμό των άκαρπων ψηφοφοριών που μπορούν να προηγηθούν της εκλογής. «Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και η εκλογή του Πάπα, είναι εντελώς απρόβλεπτη, αλλά, σε αντίθεση με το Κονκλάβιο, οι εκλέκτορες δεν έχουν καν τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος», σχολίασε καυστικά ο αρθρογράφος της εφημερίδας La Stampa, Λουίτζι λα Σπίνα.

Στις μυστικές ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου μετέχει το σύνολο των βουλευτών, των γερουσιαστών, καθώς και 58 εκπρόσωποι περιφερειών. Μετά την τρίτη ψηφοφορία, αρκεί η πλειοψηφία του σώματος, δηλαδή 505 θετικές ψήφοι.

Η τελευταία απόπειρα εκλογής προέδρου, την επαύριο των βουλευτικών εκλογών του 2013, είχε αποτύχει, καθώς η σύνθεση του Κοινοβουλίου δεν επέτρεψε την εξεύρεση πλειοψηφίας. Προκειμένου να αποφευχθεί η νέα προσφυγή στις κάλπες, υπήρξε ευρεία συμφωνία στο πρόσωπο του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος έτσι είναι ο μόνος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που έχει επανεκλεγεί στο αξίωμά του.

Σχολιαστές επεσήμαναν την ανάγκη ο διάδοχος του Ναπολιτάνο να είναι πρόσωπο υψηλού κύρους. «Θα ήταν λάθος να επιλεγεί κάποια προσωπικότητα χαμηλών τόνων», έγραψε ο πολιτικός παρατηρητής Μικέλε Αϊνις στην Corriere della Sera. «Πρώτον, διότι η διαμονή στο προεδρικό μέγαρο πάντα αποκαλύπτει το πραγματικό ποιόν του ενοίκου και, δεύτερον, διότι η καταιγίδα δεν έχει περάσει. Είμαστε ακριβώς στο κέντρο της».

«Οχι» από τον Ντράγκι

Πάντως ο Ιταλός με το υψηλό προφίλ, το όνομα του οποίου ακούγεται τις τελευταίες ημέρες, ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται. «Είναι μεγάλη τιμή να αναφέρετε το όνομά μου, αλλά αυτή η δουλειά δεν είναι δική μου», δήλωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε γερμανική εφημερίδα.

Εξάλλου, πολλοί προειδοποίησαν ότι η ονοματολογία των πρώτων ημερών είναι παραπλανητική, αφού τα αρχικά ονόματα που μπαίνουν στο τραπέζι συνήθως «καίγονται». Ο Ματέο Ρέντσι, επισημαίνεται, μπορεί να παρουσιάσει τον υποψήφιο που θεωρεί αποδεκτό τόσο από την εσωκομματική αντιπολίτευση όσο και από τους συντηρητικούς βουλευτές του Μπερλουσκόνι μόλις μετά την τέταρτη άκαρπη ψηφοφορία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή