Πρώτη Δευτέρα δίχως διαδηλώσεις

Πρώτη Δευτέρα δίχως διαδηλώσεις

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. Η χθεσινή ήταν η πρώτη Δευτέρα από τον Οκτώβριο χωρίς διαδηλώσεις «αγανακτισμένων πολιτών» στη Δρέσδη, μετά την προειδοποίηση της αστυνομίας του κρατιδίου της Σαξονίας ότι υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια του διοργανωτή, Λουτς Μπάχμαν. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι το δικαίωμα στη διαδήλωση πρέπει να προστατευθεί, ανεξαρτήτως των θεμάτων που εγείρουν οι διαμαρτυρόμενοι.

Αντί διαδήλωσης, εκπρόσωποι της Pegida, της οργάνωσης που μιλάει για τον δήθεν «εξισλαμισμό» της Ευρώπης, παραχώρησαν χθες συνέντευξη Tύπου στην οποία τόνισαν ότι δεν θα φιμωθούν και ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα διοργανώσουν νέα διαδήλωση, σε συνεργασία με τις αρχές ασφαλείας. «Η απειλή δεν ήταν μόνο εναντίον μου, ήταν και αφηρημένα εναντίον της διαδήλωσης και έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής της Pegida, Λουτς Μπάχμαν.

Σκεπτικισμός για απειλές

Η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» του Μονάχου αναφέρεται στον σκεπτικισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης απέναντι στην υποτιθέμενη απειλή. «Επισήμως κανείς δεν θέλει να τηρήσει αποστάσεις από την απόφαση των Αρχών στη Δρέσδη», ανέφερε η εφημερίδα. «Αλλά υπάρχουν τίμιοι πολιτικοί που επισημαίνουν ότι η Σαξονία έχει λιγοστές εμπειρίες με την ισλαμιστική τρομοκρατία και τις προειδοποιήσεις».

«Ανεξαρτήτως του πώς αξιολογεί κανείς τα θέματα συγκεκριμένων διαδηλώσεων, το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι εξαιρετικά πολύτιμο για εμάς και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να το περιορίσουμε ελαφρά τη καρδία», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Pegida εγκατέλειψε την αγαπημένη της λέξη, Luegenpresse, η οποία αποτελεί απευθείας δάνειο από τη ρητορική του Γκέμπελς και σημαίνει «Τύπος-ψεύτης», προκειμένου να απευθυνθεί στους δημοσιογράφους. Περισσότερο από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μια ακτινογραφία της οργάνωσης προσέφερε η πρόσκληση των διοργανωτών σε συζήτηση στην τηλεοπτική εκπομπή «Γιάουχ» την Κυριακή.

«Διάχυτοι φόβοι»

«Στην εκπομπή, η διοργανώτρια των διαδηλώσεων, Κατρίν Ερτελ, προσπάθησε να εξηγήσει τι ζητάει το κίνημα. Εγινε σαφές ότι πρόκειται λιγότερο για συγκεκριμένα αιτήματα και περισσότερο για διάχυτους φόβους», έγραψε χθες η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Στην εκπομπή βρισκόταν εκπρόσωπος του κόμματος AfD, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, που επιχειρεί να πλαγιοκοπήσει τη γερμανική κυβέρνηση από τα δεξιά. Ο Γκάουλαντ έκανε λόγο για «μποτιλιάρισμα συναισθημάτων», τα οποία τώρα απελευθερώνονται, και δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες.

Αντίθετα, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Γενς Σπαν είπε πως «τα συνθήματα δεν είναι διάλογος» και αμφισβήτησε με καυστικό τρόπο τον ισχυρισμό της Ερτελ ότι το μεταναστευτικό είναι θέμα «ταμπού» στη Γερμανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή