Μεγάλη διαδήλωση κατά του Ισραήλ

Μεγάλη διαδήλωση κατά του Ισραήλ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ διαδήλωσαν χθες, με βασικό σύνθημα «Θάνατος στο Ισραήλ», πίσω από το φέρετρο ενός από τους πλέον δημοφιλείς μαχητές της οργάνωσης, ο οποίος σκοτώθηκε μία ημέρα πριν σε ισραηλινή επιδρομή στη Συρία. Στη διάρκεια της ίδιας επιδρομής βρήκε τον θάνατο ένας Ιρανός στρατηγός μαζί με άλλα έξι μέλη της οργάνωσης. Η επιδρομή, που ούτε επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε από το Ισραήλ, συνιστά σοβαρό πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ, οι μαχητές της οποίας πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία. Η συναισθηματικά φορτισμένη κηδεία του Τζιχάντ Μουγνίγια, γιου του Ιμάντ Μουγνίγια, γνωστού αντάρτη της Χεζμπολάχ ο οποίος δολοφονήθηκε το 2008 στη Δαμασκό, και ενός εκ των έξι μαχητών της οργάνωσης που σκοτώθηκαν την Κυριακή στα υψίπεδα του Γκολάν, είναι πιθανό να πυροδοτήσει νέες εντάσεις μεταξύ της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός στρατηγός των ειδικών δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας Μοχαμάντ Αλαχνταντί ήταν μέλος των Φρουρών της Επανάστασης και σκοτώθηκε προχθές μαζί με τους μαχητές της σιιτικής Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας. «Στις σιωνιστικές επιθέσεις εναντίον της αντίστασης στη Συρία ο στρατηγός Μοχαμάντ Αλαχνταντί, ο πρώην διοικητής της ταξιαρχίας Σαρολάχ των Φρουρών της Επανάστασης, έπεσε μάρτυρας μαζί με τον Τζιχάντ Μουγνίγια και άλλους τρεις ανθρώπους (οι οποίοι επέβαιναν) στο ίδιο αυτοκίνητο», γνωστοποίησε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Dana. Τον θάνατο του στρατηγού στην αεροπορική επιδρομή επιβεβαίωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης σε μια ανακοίνωση που ανήρτησαν στον ιστότοπό τους Sepahnews. «Ενας αριθμός μαχητών των δυνάμεων της ισλαμικής αντίστασης, μαζί με τον στρατηγό Μοχαμάντ Αλί Αλαχνταντί, δέθηκε επίθεση από τα ελικόπτερα του σιωνιστικού καθεστώτος ενώ επισκέπτονταν την περιοχή της Κουνέιτρα (…) Ο θαρραλέος στρατηγός και τα μέλη της Χεζμπολάχ έγιναν μάρτυρες», ανέφερε η ανακοίνωση αυτή, χωρίς να κάνει λόγο για άλλες ιρανικές απώλειες. Μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είχε κάνει λόγο για επιπλέον έξι Ιρανούς στρατιωτικούς νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών.

Το πλήγμα αυτό προκάλεσε την οργή της Χεζμπολάχ, αλλά Λιβανέζοι και Ισραηλινοί αναλυτές δεν θεωρούν πολύ πιθανό να ξεσπάσει γενικευμένος πόλεμος με πρωτοβουλία της Χεζμπολάχ. Η επίθεση αυτή θεωρείται ένα από τα βαρύτερα πλήγματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου στη Συρία. Ο Μουγνίγια ήταν ένας αξιωματούχος του λιβανικού σιιτικού κινήματος εκ των αρμοδίων για τον φάκελο της Συρίας και του Ιράκ. Αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ δεν έχουν ώς τώρα μιλήσει επίσημα για την επιδρομή του Ισραήλ, ωστόσο το Αλ Μάναρ, το τηλεοπτικό δίκτυο της σιιτικής οργάνωσης, έκανε λόγο για μια ισραηλινή «επικίνδυνη περιπέτεια, η οποία απειλεί την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή