Πλοίο με 300 μετανάστες έπλεε προς την Ιταλία

Πλοίο με 300 μετανάστες έπλεε προς την Ιταλία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπορικό πλοίο που μετέφερε παράνομα 333 πρόσφυγες εντοπίστηκε αργά την Κυριακή από την τουρκική ακτοφυλακή, ενώ κατευθυνόταν από το τουρκικό λιμάνι της νότιας επαρχίας της Μερσίνης προς την Ιταλία. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η ακτοφυλακή ειδοποιήθηκε από άγνωστη πηγή για την ύπαρξη ενός εμπορικού πλοίου 88 μέτρων με σημαία της Δημοκρατίας του Τόγκο, στο οποίο επέβαιναν κρυφά οι μετανάστες. Το γραφείο του κυβερνήτη της Μερσίνης ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση στη χρήση εμπορικών πλοίων για παράνομες μεταφορές προσφύγων.

Κατά την επιχείρηση της τουρκικής ακτοφυλακής όλοι οι πρόσφυγες μετεπιβιβάστηκαν από το πλοίο με το όνομα «Μπουρσίν» σε βάρκες, με τις οποίες επέστρεψαν στο λιμάνι της Μερσίνης, ενώ αποκτήθηκε ο έλεγχος του πλοίου που κατευθυνόταν προς τα ιταλικά παράλια. Οι άνδρες της ακτοφυλακής κατεδίωξαν ακόμη ένα ψαροκάικο με το οποίο επιχείρησε να διαφύγει ο καπετάνιος του πλοίου και ορισμένοι μετανάστες.

Τα συνολικά 333 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία κατάγονται από τη Συρία, οδηγήθηκαν στο τμήμα αλλοδαπών της τοπικής αστυνομίας. Νομική διαδικασία έχει ξεκινήσει ενάντια σε έντεκα Σύρους και τέσσερις Τούρκους, οι οποίοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων. Η τουρκική ακτοφυλακή έχει εντοπίσει στη θάλασσα τουλάχιστον 1.754 πρόσφυγες στην επαρχία της Μερσίνης το 2014. Τον Δεκέμβριο του 2014 η ακτοφυλακή για τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας διέσωσε 131 παράνομους μετανάστες από ένα βυθιζόμενο πλοιάριο, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Μερσίνη. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι όπου έλαβαν τις πρώτες βοήθειες.

Οι τοπικές αρχές της Τουρκίας βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή σε σχέση με την εμπορία ανθρώπων, αφού οι έμποροι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα μεγαλύτερα πλοία. Επίσης, ιδιαίτερη ανησυχία έχουν δημιουργήσει οι περιπτώσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι ιταλικές αρχές το τελευταίο διάστημα. Δύο πλοιάρια υπερφορτωμένα με 768 Σύρους μετανάστες εγκαταλείφθηκαν από τους εμπόρους ακυβέρνητα με κίνδυνο να προσκρούσουν στην ακτή, ενώ ένα ακόμη πλοίο εγκαταλείφθηκε ακυβέρνητο εν μέσω καταιγίδας. Τα δύο πλοία φέρονται να είχαν αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης. Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί 1,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και προσελκύει συνεχώς περισσότερους ανθρώπους που πλήττονται από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και που αναζητούν μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή