Κλιμακώνει τις προκλήσεις σε Κύπρο η Αγκυρα

Κλιμακώνει τις προκλήσεις σε Κύπρο η Αγκυρα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοικτή απειλή προς τη Λευκωσία προχώρησε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν, στέλνοντας το μήνυμα στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι αν επιμένει να απέχει από τις διαπραγματεύσεις, θα ακολουθήσει πλατφόρμα γεωτρήσεων. Σε σχέση με τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, πως όσο ισχύει η NAVTEX για το «Μπαρμπαρός» δεν θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ολγκιούν παρατήρησε (εφημερίδα «Χαβαντίς») ότι «θα πρέπει να σκεφτούν πως η πλατφόρμα θα έρθει αύριο εκεί και θα αρχίσει εξορύξεις». Μάλιστα έκανε λόγο «για ακόμα μια ευκαιρία» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όσο το «Μπαρμπαρός» παραμένει ελλιμενισμένο στην Αμμόχωστο. «Εμείς δίνουμε ακόμη μια ευκαιρία. Δεν μπορεί να μένει συνέχεια εκεί. Αυτό είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια σύντομη χρονική περίοδο, πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση. Η ευκαιρία δεν είναι μόνο για τον Νότο, αλλά για τον ΟΗΕ και τον Αϊντα», είπε ο κ. Ολγκιούν.

Οπως εκτιμούν κυπριακές πηγές, η πολιτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθούν ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ στο Κυπριακό έχει αποθρασύνει την Τουρκία, που όχι μόνο θέλει να επιβάλει τη συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στις διαπραγματεύσεις -όπου πέτυχε ήδη μια υποχώρηση της Λευκωσίας- αλλά και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς να αποσύρει τη NAVTEX. Το ότι η απειλή διατυπώνεται από τον Ολγκιούν δεν αξιολογείται από τις ανωτέρω πηγές ως τυχαίο. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής υπήρξε επί μακρόν συνεργάτης του Ντενκτάς, έχει ισχυρές προσβάσεις στην Αγκυρα και θεωρείται αξιόπιστος.

Αλλωστε πρόσφατα εκείνος ανακοίνωσε την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Μετά την ανανέωση της NAVTEX, το ερευνητικό σκάφος δεν συνέχισε τις έρευνες, αλλά παρέμεινε ελλιμενισμένο στην Αμμόχωστο, επειδή ένα από τα συνοδευτικά του προσάραξε.

Η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στο Κυπριακό δημιουργεί ανησυχία και στην Αθήνα, όπου διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις δυσμενείς μετά την έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ, που αναφέρεται σε «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, και ανησυχούν για τον κίνδυνο να τηρηθούν οι ίσες αποστάσεις και σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή