Τεράστια καταστροφή στα γκαράζ του Norman Atlantic

Τεράστια καταστροφή στα γκαράζ του Norman Atlantic

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολο προβλέπεται να είναι το έργο των εισαγγελικών αρχών Ιταλίας αλλά και των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται στο Μπρίντιζι, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στο Norman Atlantic. Η καταστροφή που έχει προκληθεί από τη φωτιά που σιγόκαιγε όλες τις προηγούμενες μέρες είναι τέτοια, που ήδη εκφράζεται η εκτίμηση ότι η ανάκτηση στοιχείων, τουλάχιστον από επιμέρους τμήματα του πλοίου, είναι αδύνατη. Το Norman Atlantic είχε ναυλωθεί από την ελληνική εταιρεία ΑNEK Lines από την ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία Visemar di Navigazione για την πραγματοποίηση δρομολογίων στη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα. Η ναύλωση ήταν διάρκειας ενός μήνα, όσο υπολογιζόταν να διαρκέσουν οι εργασίες συντήρησης και επισκευών στο πλοίο της ANEK, Hellenic Spirit.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης του Μπρίντιζι, η εικόνα καταστροφής στα υπόγεια γκαράζ του Norman Atlantic είναι βιβλική, καθώς τουλάχιστον στο επίπεδο τρία (από το οποίο εκτιμάται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά της 28ης Δεκεμβρίου), αλλά και σε μεγάλο μέρος του τέταρτου επιπέδου, οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Επί της ουσίας, τα οχήματα έχουν μετατραπεί σε μια μάζα από σίδερα.

Αντιθέτως, λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στα επίπεδα ένα και δύο των υπογείων του πλοίου.

Ενδεικτικό της καταστροφής είναι το ότι ακόμη και σήμερα, τρεις και πλέον εβδομάδες μετά, οι αναθυμιάσεις που αναδύονται από το πλοίο κυμαίνονται σε επίπεδο επικίνδυνο για την υγεία, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι προσπάθειες περιορισμού τους από το Πυροσβεστικό Σώμα του Μπρίντιζι (μεταξύ άλλων, γίνεται και χρήση ειδικών μηχανημάτων απορρόφησης καπνού), ώστε να γίνει εκτενέστερος και ενδελεχέστερος έλεγχος από τους επιθεωρητές.

Αλλωστε, οι συγγενείς των θυμάτων και των έως και σήμερα αγνοούμενων αγωνιούν για την τύχη των οικείων τους και ζητούν επιμόνως απαντήσεις. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες, ο επίσημος αριθμός των θυμάτων ανερχόταν σε εννιά, ενώ επιπλέον 18 επιβαίνοντες στο πλοίο θεωρούνται αγνοούμενοι, μεταξύ αυτών και εννιά Ελληνες.

Εν τω μεταξύ, σήμερα πιθανολογείται ότι θα ξεκινήσει η ανάλυση του περιεχομένου των δύο «μαύρων κουτιών» του πλοίου, τα οποία έχουν ανασυρθεί, πλην όμως βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Οι εισαγγελικές αρχές του Μπάρι, που ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος, εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία για την επικοινωνία του καπετάνιου με την ακτοφυλακή και τους χειρισμούς που πραγματοποιήθηκαν κατά τις φάσεις εκκένωσης του Norman Atlantic.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή