Κινητοποιήσεις ισλαμιστών εναντίον Γαλλίας και Charlie

Κινητοποιήσεις ισλαμιστών εναντίον Γαλλίας και Charlie

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΡΟΖΝΙ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Γκρόζνι εναντίον των σκίτσων του Μωάμεθ που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Charlie Hebdo. Στο Αφγανιστάν έκαψαν γαλλικές σημαίες, ενώ στη Γάζα οι διαδηλωτές εκτόξευσαν απειλές κατά της Γαλλίας. Ολες αυτές οι πορείες αποτελούν τον αντίποδα στη μαζική διαδήλωση που έγινε στο Παρίσι την επαύριο των επιθέσεων με τη συμμετοχή δεκάδων διεθνών ηγετών.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου έκανε λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες στο Γκρόζνι, ενώ οι Αρχές υπολόγισαν την προσέλευση σε ένα εκατομμύριο. «Πρόκειται για διαδήλωση εναντίον όσων υποστηρίζουν τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ», δήλωσε ενώπιον των διαδηλωτών ο Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος κυβερνά την Τσετσενία με αυταρχικό τρόπο από τότε που τον εγκατέστησε στην εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από μία δεκαετία.

Ο Καντίροφ επιτέθηκε εναντίον της γαλλικής κυβέρνησης που υποστήριξε το σατιρικό περιοδικό και το δικαίωμά του να δημοσιεύσει το σκίτσο του Μωάμεθ στην πρώτη του σελίδα μόλις μία εβδομάδα μετά την αιματοχυσία με 12 νεκρούς. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε οποιονδήποτε να μείνει ατιμώρητος μετά την προσβολή του ονόματος του προφήτη και της θρησκείας μας», διακήρυξε ο Τσετσένος ηγέτης. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Αλλαχού ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) και απελευθέρωσαν μπαλόνια στον ουρανό σε μια εκδήλωση λεπτομερώς σκηνοθετημένη. Οι Αρχές της Τσετσενίας, η οποία έχει πληθυσμό 1,25 εκατ., απηύθυναν έκκληση σε όλους τους πιστούς της περιοχής του Βόρειου Καυκάσου.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες χώρες του κόσμου: στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν η Γαλλία και η γαλλική σημασία. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν μάλιστα από τις κυβερνήσεις τους να διαρρήξουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Παρίσι. «Καλώ την αφγανική κυβέρνηση και άλλες ισλαμικές χώρες να αναστείλουν τις σχέσεις τους με τη Γαλλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 25χρονος Ματιούλα Αχμαντζάι, ο οποίος ζήτησε το κλείσιμο της γαλλικής πρεσβείας στην Καμπούλ και τη συγγνώμη του Παρισιού προς όλες τις μουσουλμανικές χώρες. Στο γειτονικό Πακιστάν πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Πεσαβάρ και ένας στο Καράτσι. Στη Γάζα 200 ακραίοι ισλαμιστές με μαύρες σημαίες της τζιχάντ απείλησαν με επιθέσεις εναντίον της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή