Νεκρός εισαγγελέας προτού καταθέσει

Νεκρός εισαγγελέας προτού καταθέσει

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκρός στο διαμέρισμά του βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής ο ειδικός εισαγγελέας που είχε κατηγορήσει την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ ότι είχε προστατεύσει τους Ιρανούς υπόπτους για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Νεκρός είναι ο ειδικός εισαγγελέας Αλμπέρτο Νισμάν, ο οποίος επρόκειτο να καταθέσει χθες ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου για την υπόθεση. Ο Νισμάν βρέθηκε νεκρός στο λουτρό του διαμερίσματός του σε πολυώροφη πολυκατοικία του Μπουένος Αϊρες αργά το βράδυ της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Βιβιάνα Φάιν στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αργεντινής.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως έφερε πλήγμα από πυροβόλο όπλο διαμετρήματος 22 χιλιοστών», προσέθεσε η Φάιν δηλώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να διαλευκανθεί τι επακριβώς συνέβη. Σύμφωνα με το υπουργείο Ασφάλειας της Αργεντινής, ο φρουρός του εισαγγελέα ειδοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής τη μητέρα του ότι δεν απαντούσε στο τηλέφωνο ούτε και άνοιγε την πόρτα του καθώς και ότι τα φύλλα των κυριακάτικων εφημερίδων παρέμεναν στο κατώφλι του. Η μητέρα του έφτασε αμέσως με κλειδαρά και οι δυο τους βρέθηκαν μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Σέρτζιο Μπέρνι δήλωσε, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ότι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. «Θα πρέπει, ωστόσο, να δούμε αν θα βρεθεί μπαρούτι στα χέρια του».

Ηδη πριν από το μεσημέρι της χθεσινής ημέρας είχε ξεκινήσει η αυτοψία, αλλά το αίτιο θανάτου του εισαγγελέα πρόκειται να ανακοινωθεί αρκετά αργότερα. Η εισαγγελέας Βιβιάνα Φάιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο 51χρονος άνδρας βρισκόταν μόνος του μέσα στο σπίτι και ότι δεν υπάρχουν μάρτυρες για να πουν τι συνέβη ακριβώς. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι είχε ο ίδιος δηλώσει στην ημερήσια εφημερίδα Clarin λίγες ημέρες πριν από το τραγικό γεγονός ότι «μπορεί να βρεθώ νεκρός εξαιτίας αυτής της υπόθεσής», ενώ, όπως έγινε γνωστό, σκεφτόταν να αυξήσει και τους άνδρες της ασφάλειάς του.

Ο Νισμάν διορίστηκε πριν από δέκα χρόνια από τον αποβιώσαντα σύζυγο της προέδρου, τον τότε πρόεδρο της Αργεντινής Νέστορ Κίρχνερ, να διερευνήσει την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του Συλλόγου Φιλίας Αργεντινής – Ισραήλ στο Μπουένος Αϊρες, κατά την οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι και τραυματίστηκαν σοβαρά περισσότερα από διακόσια άτομα. Επειτα από συνομιλίες, η Αργεντινή και το Ιράν από κοινού αποφάσισαν να ερευνήσουν την επίθεση η οποία ακόμα και σήμερα παραμένει άλυτο μυστήριο. Εκείνη τη χρονιά ο Νισμάν είχε εκδώσει ένταλμα κατηγορώντας το Ιράν και τη Χεσμπολάχ για την οργάνωση του τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά το Ιράν ακόμα και σήμερα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Νισμάν κατηγόρησε την κ. Κίρχνερ και άλλους ανώτατους αξιωματούχους της Αργεντινής ότι συμφώνησαν να μην τιμωρήσουν τουλάχιστον δύο Ιρανούς πρώην αξιωματούχους για την υπόθεση. Μάλιστα, ζήτησε από τον δικαστή που έχει επιληφθεί της υποθέσεως να καλέσει την κ. Κίρχνερ και άλλους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Εκτορ Τίμερμαν, να καταθέσουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα επιτρέπαν τη διαλεύκανση του μυστηρίου.

«Ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών έλαβαν την εγκληματική απόφαση να κατασκευάσουν την αθωότητα του Iράν προκειμένου να προωθήσουν τα εμπορικά, πολιτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Αργεντινής», δήλωνε προ εβδομάδος ο Νισμάν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκάλεσαν «αστείους» τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα, ωστόσο ομοσπονδιακός εισαγγελέας εξετάζει το αίτημα του Νισμάν προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσο θα πρέπει να κληθούν να απαντήσουν σε διάφορα ερωτήματα οι αξιωματούχοι που επικαλείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή