O Μπάχμαν φωτογραφήθηκε μιμούμενος τον Χίτλερ

O Μπάχμαν φωτογραφήθηκε μιμούμενος τον Χίτλερ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε παραίτηση υποχρεώθηκε χθες ο ηγέτης της αντιισλαμικής οργάνωσης Pegida (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης), Λουτς Μπάχμαν, η φωτογραφία του οποίου, μεταμφιεσμένου σε Χίτλερ, δημοσιεύτηκε χθες σε γερμανική εφημερίδα.

Σε άλλο δημοσίευμα εμφανίζεται να αποκαλεί τους πρόσφυγες «ζώα» και «βρωμιάρηδες», με αποτέλεσμα Γερμανοί εισαγγελείς να ξεκινήσουν έρευνα εναντίον του. Η οργάνωση έγινε γνωστή με τις καθιερωμένες μαζικές διαδηλώσεις κάθε Δευτέρα στη Δρέσδη, που έχουν θορυβήσει το πολιτικό κατεστημένο στη χώρα.

Χθες αργά το βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη πορεία στη Λειψία, μετά την απαγόρευση της διαδήλωσης της Pegida στη Δρέσδη την περασμένη Δευτέρα, καθώς και όλων των αντιδιαδηλώσεων, εξαιτίας απειλών που δέχθηκαν οι διοργανωτές μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Τώρα ο 41χρονος Μπάχμαν, ο οποίος, σημειωτέον, έχει ποινικό μητρώο για ληστεία και χρήση ναρκωτικών, αντιμετωπίζει έρευνα σε βάρος του.

Για ρατσιστικό μίσος

«Η κατηγορία είναι πρόκληση ρατσιστικού μίσους», εξήγησε στο Reuters εκπρόσωπος της εισαγγελίας στη Δρέσδη. Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε το δημοσίευμα της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild, που φιλοξένησε φωτογραφία του Μπάχμαν με μουστάκι τύπου Χίτλερ και το αντίστοιχο χτένισμα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η φωτογραφία ελήφθη για πλάκα, επί τη ευκαιρία της έκδοσης ενός σατιρικού βιβλίου για τον Χίτλερ με τίτλο «Είναι πάλι εδώ».

Η εφημερίδα της Δρέσδης Dresdner Morgenpost δημοσίευσε επίσης αναρτήσεις από το Facebook, στο οποίο αποκαλεί τους πρόσφυγες απατεώνες που απομυζούν τα επιδόματα και πως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να προστατευτούν οι υπάλληλοι στις αρμόδιες υπηρεσίες «από αυτά τα ζώα». Η φωτογραφία στα πρότυπα του Χίτλερ προκάλεσε κατακραυγή σε μία χώρα που ακόμη προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το ναζιστικό παρελθόν της. Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σχολίασε πως «αποκαλύφθηκε το αληθινό πρόσωπο της Pegida». «Οποιοσδήποτε μεταμφιέζεται σε Χίτλερ είτε είναι ηλίθιος είτε ναζί», πρόσθεσε.

«Συνοπτική εκτέλεση»

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Μπάχμαν είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει τη σημασία μιας δήλωσής του το 2013 ότι η πρώην επικεφαλής των «οικο-τρομοκρατών» Γερμανών Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ, θα πρέπει «να εκτελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες».

«Είμαι παρορμητικός άνθρωπος. Ηταν χαζό. Δεν το εννοούσα έτσι. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι η κ. Κλαούντια Ροτ είναι ανυπόφορη για τον γερμανικό λαό. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, έκανα λάθος. Μετανιώνω που δεν χαλιναγώγησα τον αυθορμητισμό μου», εξήγησε.

Το επεισόδιο πρέπει να έχει συνέπειες, ανέφερε ένα στέλεχος της Pegida, ο Ρενέ Γιαν, στην εφημερίδα Bild. «Η υπόθεση αφορά όλο το κίνημα και όχι μόνο έναν άνθρωπο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή