«Επεσε» το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

«Επεσε» το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Σε μια συμβολική ήττα που οδήγησε στη σύγκληση επείγουσας σύσκεψης της στρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ πέρασε το βράδυ της Τετάρτης υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ύστερα από οκτώ μήνες σφοδρών μαχών. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χθες το πρωί βλήμα όλμου έπληξε τρόλεϊ στο κέντρο του Ντονέτσκ, προξενώντας τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ αμάχων.

Ο διοικητής του τάγματος της Αζοφικής, που πολεμά στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, ανακοίνωσε χθες στη σελίδα του τάγματος στο Facebook ότι το αεροδρόμιο «χάθηκε». «Η ηρωική αντίσταση εξακολούθησε επί 242 ημέρες. Περισσότερο από τη μάχη του Στάλινγκραντ και της Μόσχα στον πόλεμο Σοβιετικής Ενωσης – Γερμανίας, περισσότερο απ’ όσο διαρκούν ολόκληροι πόλεμοι», έγραψε.

Φωτογραφίες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες αποκάλυπταν το μέγεθος της καταστροφής του αεροδρομίου, το οποίο είχε κατασκευαστεί μόλις προ τριετίας, ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2012. Η ολοσχερής κατεδάφιση του κτιρίου κατέστησε αδύνατη την υπεράσπισή του από ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες αποχώρησαν.

Κάποιοι από τους Ουκρανούς στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν στην τελευταία μάχη μεταφέρθηκαν από τους αντάρτες στο κέντρο του Ντονέτσκ, όπου καθυβρίστηκαν από τα πλήθη και υποχρεώθηκαν να δουν το κατεστραμμένο από τον όλμο τρόλεϊ.

Ολα τα τζάμια του σύγχρονου τρόλεϊ είχαν σπάσει, ενώ λίμνες αίματος υπήρχαν στους χώρους ορθίων. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για δεκατρείς νεκρούς, ενώ οι Αρχές της πόλης επιβεβαίωσαν τον θάνατο οκτώ ατόμων. Σε κοντινή απόσταση βρισκόταν εργαστήριο στο οποίο επισκευάζονταν τεθωρακισμένα των ανταρτών, τα οποία ενδέχεται να ήταν στόχος της επίθεσης.

Οι αυτονομιστές, που ελέγχουν το Ντονέτσκ, δήλωσαν ότι ο όλμος ήταν ενέργεια αντιπερισπασμού ομάδας κυβερνητικών στρατιωτών που βρίσκεται κάπου στην πόλη. Η κυβέρνηση του Κιέβου ισχυρίστηκε ότι οι αντάρτες επιτέθηκαν οι ίδιοι στους αμάχους της πόλης που αποτελεί το βασικό προπύργιό τους.

Οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι δύο πλευρές επιχειρούν να διαμορφώσουν τετελεσμένα ενόψει της διπλωματικής διαπραγμάτευσης της Αστάνα. Η συνάντηση των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν την περασμένη εβδομάδα αναβλήθηκε, αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι θα προγραμματισθεί εκ νέου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη του στρατιωτικού επιτελείου προκειμένου «να συζητηθούν μέθοδοι για την ανασύνταξη των δυνάμεων και την αντιμετώπιση της (ρωσικής) επιθετικότητας».

Πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία είναι μια μικρογραφία σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία υπογραμμίσθηκε από το βαθύτατο ενδιαφέρον που επέδειξε ο αρχηγός των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, για τις πρόσφατες εξελίξεις. «Η βία στην Ουκρανία έχει ενταθεί και έχει αλλάξει χαρακτήρα», δήλωσε ο Μπρίντλοβ σε συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Βλέπουμε ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχουν νέες δυνατότητες άσκησης πίεσης στις ουκρανικές δυνάμεις και σε πολλά σημεία έχουν μετατοπίσει το όριο προς Δυσμάς», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή