Μπαράζ συλλήψεων για υποκλοπές στην Τουρκία

Μπαράζ συλλήψεων για υποκλοπές στην Τουρκία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 24 άτομα συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη στην Τουρκία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ανώτατοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και επιστημών. Πρόκειται για μία ακόμα επιχείρηση εναντίον των υπόπτων που κατηγορούνται για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ανώτατων αξιωματούχων, ανάμεσα στους οποίους και ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», οι εισαγγελείς έχουν εκδώσει ένταλμα για 28 άτομα σε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη, όπως, εξάλλου, και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Μεταξύ των συλληφθέντων, αξίζει να σημειωθεί, περιλαμβάνονται πρώην υπάλληλοι της υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών TIB και της υπηρεσίας επιστημών και τεχνολογίας Tubitak. Επίσης το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» αναφέρει ότι πρόκειται για την τέταρτη σχετική επιχείρηση και που στο στόχαστρό της βρίσκει τους υπευθύνους για το σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το σκάνδαλο διαφθοράς κατά του Ερντογάν και μελών του στενού περιβάλλοντός του, σκάνδαλο το οποίο ξέσπασε μετά την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών όλων αυτών των ανθρώπων.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που εστιάστηκε η νέα επιχείρηση είναι και ο αναπληρωτής επικεφαλής της Tubitak, Χασάν Παλάζ, και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών, Νιχάτ Σεν.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα τηλέφωνα, τα οποία επέτρεπαν την κρυπτογράφηση της επικοινωνίας και χρησιμοποιούσε ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρακολουθήθηκαν τουλάχιστον 55 φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού της χώρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παρακολουθήσεις έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο του 2013, όταν και ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς.

«Προβλέψεις»

Οπως συνέβη και με όλες τις προηγούμενες επιχειρήσεις του είδους, και αυτή τη φορά με αξιοσημείωτη ακρίβεια προέβλεψε τους στόχους στο Twitter ο χρήστης Φουάτ Αβνί, προτού ακόμη γίνουν καν οι συλλήψεις.

Παραμένει μυστήριο ποια είναι η ταυτότητα του συγκεκριμένου χρήστη της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ο Φουάτ Αβνί χαρακτηρίζει τον Ερντογάν «τύραννο» και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι πρόκειται για το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.

Δικαστήριο της Αγκυρας, την Τρίτη, έκρινε ότι θα πρέπει να κλείσει ο λογαριασμός του Φουάτ Αβνί στο Facebook και το Twitter. Aξίζει να σημειωθεί πως επανειλημμένως η κυβέρνηση έχει παρεμποδίσει την πρόσβαση στον λογαριασμό του Αβνί στο Twitter και ο χρήστης κατάφερε να υπερκεράσει το εμπόδιο δημιουργώντας απλώς νέο λογαριασμό.

Tέλος, το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε, την Τετάρτη, να μην περάσουν από δίκη τέσσερις πρώην υπουργοί οι οποίοι κατηγορούνταν για το σκάνδαλο διαφθοράς. Πρόκειται για μία προσπάθεια να ενισχυθεί ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεώρησε ότι το σκάνδαλο ήταν μια απόπειρα άγνωστων κύκλων να υποσκάψουν την κυριαρχία του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή