ΗΠΑ, Ε.Ε. προς νέες κυρώσεις για τη Ρωσία

ΗΠΑ, Ε.Ε. προς νέες κυρώσεις για τη Ρωσία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίζονταν και χθες οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβολής και νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, την οποία κατηγορούν για την πρόσφατη αναζωπύρωση του πολέμου.

Η επιτροπή ΝΑΤΟ – Ουκρανίας επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το βράδυ σε επίπεδο πρεσβευτών στη βελγική πρωτεύουσα, ύστερα από αίτημα του Κιέβου. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κλιμακώσει την πίεση προς τη Ρωσία. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε ευαίσθητο σημείο, κυρίως λόγω της δραματικής πτώσης στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αφαίμαξη δημοσίων εσόδων, παρασύροντας σε πτώση και το ρωσικό νόμισμα. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συνεδριάσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, εν μέσω διαφωνιών για τα επόμενα βήματα. Η Πολωνία, διά στόματος του προέδρου της Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, ζήτησε «πιο αποφασιστική» στάση των εταίρων του έναντι της Ρωσίας, ενώ η Ιταλία και άλλες χώρες εμφανίζονται απρόθυμες να ακολουθήσουν και η Γερμανία κρατά επί του παρόντος ενδιάμεση στάση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «αν θέλουμε να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία, είναι απολύτως απαραίτητο οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές να σεβαστούν την εκεχειρία» και κάλεσε τη Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της προς αυτή την κατεύθυνση.

Ρόλο καταλύτη στην αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου έπαιξε ο βομβαρδισμός της Μαριούπολης, της μεγαλύτερης και στρατηγικής σημασίας πόλης που συνεχίζει να ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό στις περιοχές των αυτονομιστών, το περασμένο Σάββατο. Το Κίεβο ανέφερε ότι 30 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και έριξε την ευθύνη στους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι η ουκρανική κυβέρνηση ευθυνόταν για τον «βάρβαρο βομβαρδισμό» των ρωσόφωνων, οι οποίοι δεν είχαν, κατά το Κρεμλίνο, άλλη επιλογή από το να απαντήσουν.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ έθεσε χθες σε κατάσταση συναγερμού ολόκληρη τη χώρα, εν αναμονή γενικευμένης επίθεσης των αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που βρίσκονται ακόμη στα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης. Απαντώντας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός λειτουργεί ως μισθοφορικό σώμα του ΝΑΤΟ με στόχο τον περιορισμό της Ρωσίας.

«Ποιος πολεμά;» στην Ανατολική Ουκρανία, διερωτήθηκε ρητορικά ο Ρώσος πρόεδρος, για να απαντήσει: «Υπάρχουν μεραρχίες του επίσημου στρατού, αλλά το βάρος πέφτει στα αυτοαποκαλούμενα τάγματα εθελοντών εθνικιστών. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για στρατό, αλλά για μια λεγεώνα των ξένων, μια λεγεώνα του ΝΑΤΟ, που δεν έχει στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ουκρανίας, αλλά τον γεωπολιτικό περιορισμό της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν από την Αγία Πετρούπολη.

Η Μαριούπολη ήταν σχετικά ήσυχη κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ωστόσο ένοπλες συγκρούσεις σημειώνονταν σε άλλες περιοχές της επαρχίας Ντονέτσκ, όπου οι αυτονομιστές προσπαθούσαν να εκπορθήσουν τις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού. Σύμφωνα με το Κίεβο, επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ 184 συνάδελφοί τους είχαν αιχμαλωτισθεί από τους αυτονομιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή