Νέος γύρος συνομιλιών για την Ουκρανία

Νέος γύρος συνομιλιών για την Ουκρανία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίζονταν και χθες οι φονικές συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, νέος γύρος συνομιλιών στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μινσκ, με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η πρωτοβουλία για τον νέο γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανήκει στον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Πέραν της ουκρανικής κυβέρνησης, θα στείλουν εκπροσώπους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Επιδίωξη του προέδρου Ποροσένκο είναι η επάνοδος στη συμφωνία εκεχειρίας που είχε υπογραφεί και πάλι στο Μινσκ, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η οποία ωστόσο αποτελεί σωρό ερειπίων ύστερα από την αναζωπύρωση εκτεταμένων συγκρούσεων την περασμένη εβδομάδα. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε την απόσυρση των βαρέων όπλων από τις εμπόλεμες ζώνες και την ενίσχυση της δύναμης του ΟΑΣΕ κατά μήκος των ουκρανορωσικών συνόρων, ώστε να αποτραπεί η μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού.

Ωστόσο μέχρι χθες το βράδυ οι οιωνοί δεν διαγράφονταν θετικοί για την επίτευξη εκεχειρίας. «Θεωρούμε νεκρή τη συμφωνία του Μινσκ», δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Εντουαρντ Μπασούριν, τονίζοντας ότι «το προηγούμενο κείμενο δεν ισχύει πλέον», ενώ ο πολιτικός διοικητής της περιοχής ανακοίνωσε ότι οι αυτονομιστές θα στείλουν χαμηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στις σημερινές διαβουλεύσεις του Μινσκ.

Ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Τομάς Σιεμόνιακ εκτίμησε ότι οι πιθανότητες κατάπαυσης του πυρός είναι ισχνές διότι «η Ρωσία προφανώς έχει στόχο να μπλοκάρει την πορεία της Ουκρανίας προς την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος απεσταλμένος στον ΟΑΣΕ, Αντρέι Κελίν, κάλεσε «τα κράτη που ασκούν επιρροή στην ηγεσία του Κιέβου και πρώτα απ’ όλα τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να ενισχύουν το κόμμα του πολέμου στην Ουκρανία». Ο Ρώσος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι «μόνο μια μεγάλη καταστροφή θα μπορούσε να προκύψει από παρόμοιες εξελίξεις».

Την ανησυχία του για τη νέα υποτροπή στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εξέφρασε και ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ο 83χρονος παλαίμαχος πολιτικός, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ για την Ειρήνη, δήλωσε ότι η απόφαση της Δύσης να επιρρίψει μονόπλευρα τις ευθύνες στη χώρα του και να την αποκλείσει από τις κεφαλαιακές αγορές φέρνει επί τάπητος την απειλή ενός ευρύτερου πολέμου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλο τον κόσμο. «Πού θα μας οδηγήσουν όλα αυτά; Ηδη έχει ξεσπάσει ανοιχτά ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. Δυστυχώς, δεν αισθάνομαι σίγουρος ότι αυτός ο Ψυχρός Πόλεμος δεν θα μας οδηγήσει και σε έναν θερμό», δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Σφοδρές συγκρούσεις

Στο μεταξύ, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες και τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κιέβου. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις διεξάγονταν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, οχυρό των κυβερνητικών δυνάμεων, το οποίο επιδιώκουν να περικυκλώσουν οι δυνάμεις των αυτονομιστών ανταρτών. Κάτοικοι της πόλης μιλούσαν για μεγάλων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση, καθώς ο άμαχος πληθυσμός παραμένει, σχεδόν επί εικοσιτετραώρου βάσεως, σε καταφύγια χωρίς επαρκή εξαερισμό, ενώ πολλά άρρωστα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα. Από την πλευρά τους, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές κατηγόρησαν τον κυβερνητικό στρατό για τυφλούς βομβαρδισμούς στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο πρόσφατα κατέλαβαν ύστερα από μήνες φονικών συγκρούσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή