Σαρκοζί: «Οχι» σε κοινό μέτωπο κατά Λεπέν

Σαρκοζί: «Οχι» σε κοινό μέτωπο κατά Λεπέν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αρνήθηκε να σχηματίσει «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» ενάντια στο FN της Μαρίν Λεπέν, μετά την αποτυχία του κεντροδεξιού υποψηφίου στις εκλογές της επαρχίας Ντου, την Κυριακή. Ο Σαρκοζί είπε στους υποστηρικτές του, που καλούνται στον δεύτερο γύρο να επιλέξουν ανάμεσα σε υποψήφιο του σοσιαλιστικού κόμματος και του εθνικού μετώπου, «να ψηφίσουν κατά συνείδηση». Επί δεκαετίες, τα δύο μεγάλα κόμματα έβαζαν τις διαφορές τους στην άκρη όταν κάποιος από τους δύο βρισκόταν απέναντι στο Εθνικό Μέτωπο. «Η θέση μας είναι σαφής. Οχι συγκατάβαση απέναντι στο FN, ούτε προσέγγιση με αυτό, αλλά ελευθερία επιλογής για τους ψηφοφόρους μας» είπε ο Σαρκοζί.

Αντίθετα, ο Αλέν Ζιπέ, αντίπαλος του Σαρκοζί για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου της κεντροδεξιάς το 2017, προέτρεψε τους συντηρητικούς να ψηφίσουν τον υποψήφιο των σοσιαλιστών. Ο Ζιπέ υπενθύμισε ότι η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Σοφί Μοντέλ, το 1996 είχε δηλώσει ότι «κάποιες φυλές σαφώς δεν είναι ίσες». Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η Μοντέλ απέσπασε 32,6% την Κυριακή, αντί 28,9% του σοσιαλιστή αντιπάλου της.

Το κλίμα στη Γαλλία είναι τεταμένο μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι, οι οποίες ενίσχυσαν το FN και οδήγησαν σε δεκάδες επιθέσεις εναντίον τζαμιών σε όλη τη Γαλλία. Χθες, άνδρας με μαχαίρι επιτέθηκε εναντίον στρατιωτών που φρουρούσαν εβραϊκό κέντρο στη Νίκαια, τραυματίζοντας ελαφρά δύο από αυτούς. Ο άνδρας είχε το, κοινό στο Μάλι, επίθετο Κουλιμπαλί, όπως ένας εκ των δραστών των επιθέσεων. Παράλληλα, σάλος προκλήθηκε από ιστοσελίδα που ζητούσε να προσλάβει ειδικό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, «κατά προτίμηση όχι Eβραίο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή