Ακύρωση διαβατηρίου για τον αυτοεξόριστο ιμάμη Γκιουλέν

Ακύρωση διαβατηρίου για τον αυτοεξόριστο ιμάμη Γκιουλέν

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διαβατήριο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα και ηγέτη του κινήματος Χιζμέτ, Φετουλάχ Γκιουλέν, ακύρωσε η τουρκική κυβέρνηση, ενημερώνοντας τις αμερικανικές αρχές, στις 28 Ιανουαρίου, ότι το έγγραφο είχε χορηγηθεί στον μεγάλο αντίπαλο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βάση ψευδή δήλωση, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Ο Γκιουλέν ζει στην Πενσυλβάνια από το 1999. Ο Ερντογάν τον έχει κατηγορήσει για προσπάθεια εγκαθίδρυσης μιας «παράλληλης δομής» στο εσωτερικό του κράτους, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Η κίνηση ακύρωσης του διαβατηρίου του Γκιουλέν μπορεί να οδηγήσει την Αγκυρα ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της έκδοσης του ιεροκήρυκα στην Τουρκία, αλλά η Ουάσιγκτον αναμένεται να απορρίψει το αίτημα, δυσχεραίνοντας τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Γκιουλέν τονίζει, σε άρθρο του στους «New York Times», ότι είναι βαθιά απογοητευτικό να παρακολουθεί κανείς πού έχει καταλήξει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, σημειώνει, υπήρξε η πιο ζηλευτή, από τις χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς βρισκόταν καθ’ οδόν στο να γίνει μια λειτουργική δημοκρατία που σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των Κούρδων και των μη μουσουλμάνων πολιτών. Αυτή η ιστορική ευκαιρία φαίνεται, πλέον, να έχει σπαταληθεί, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να αντιστρέφει τη διαδικασία της προόδου και να καταπνίγει την κοινωνία πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης, το δικαστικό σώμα και την ελεύθερη επιχειρηματικότητα, γράφει ο Γκιουλέν.

Οι παρόντες ηγέτες του τουρκικού κράτους ισχυρίζονται, σύμφωνα με τον Γκιουλέν, ότι κατέχουν την απόλυτη λαϊκή εντολή, βασιζόμενοι σε μία εκλογική αναμέτρηση. Η νίκη, ωστόσο, δεν τους επιτρέπει να αγνοούν το Σύνταγμα ή να καταστέλλουν τις αντιγνωμίες. Αντιμετωπίζοντας όλες τις επικριτικές φωνές ως εχθρούς ή, ακόμη χειρότερα, προδότες, καταδικάζουν την Τουρκία σε μια πορεία προς τον ολοκληρωτισμό, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο ηγέτης του Χιζμέτ αναφέρει ότι η Τουρκία δεν έχει κατορθώσει μόνο να απομονωθεί με την πολιτική της από τη Δύση, αλλά χάνει και την αξιοπιστία της και στη Μέση Ανατολή. Ο Γκιουλέν υποστηρίζει ότι οι βασικές δημοκρατικές αξίες ταυτίζονται με τις θρησκευτικές αξίες που επιβάλλει ο Θεός και κανένας πολιτικός ή θρησκευτικός ηγέτης δεν μπορεί να τις αφαιρεί. Αποκαρδιωτική χαρακτηρίζει τη θρησκευτική αιτιολόγηση ή τη σιωπή των λογίων της θρησκείας μπροστά στην καταπίεση και τη διαφθορά που πρεσβεύει το κυβερνών κόμμα.

Ο Γκιουλέν δηλώνει τυχερός που λαμβάνει μέρος σε ένα κίνημα πολιτών που αποτελείται από εκατομμύρια Τούρκους. Οι πολίτες αυτοί, γράφει, έχουν αφιερωθεί στον διαθρησκευτικό διάλογο και υπηρετούν την κοινότητα. Ο ιεροκήρυκας καταγγέλλει ότι η ρητορική του AKP κατά του Χιζμέτ δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει την αυταρχικότητά του. Ο Γκιουλέν θεωρεί δικαίωμα και καθήκον των πολιτών να εκφράζονται δημόσια για πολιτικές που επιφέρουν βαθιές συνέπειες για την τουρκική κοινωνία. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στους πολίτες το συνταγματικό τους δικαίωμα να τρέφουν συμπάθεια για το κίνημά του, εφόσον είναι νομοταγείς, ανεξάρτητα από το επάγγελμά τους. «Στο παρελθόν, ο τουρκικός λαός έχει απορρίψει εκλεγμένους ηγέτες που “ξεστράτισαν” από τον δημοκρατικό δρόμο. Ελπίζω ότι θα χρησιμοποιήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα για να επαναδιεκδικήσει το μέλλον της χώρας του», καταλήγει ο αντίπαλος -άλλοτε σύμμαχος- του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή