Αντίποινα της Ιορδανίας στον ISIS

Αντίποινα της Ιορδανίας στον ISIS

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτέλεση δύο Ιρακινών τζιχαντιστών κρατουμένων προχώρησε η Ιορδανία, σε αντίποινα για το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το «Ισλαμικό Κράτος», όπου ο Ιορδανός αιχμάλωτος πιλότος της στρατιωτικής αεροπορίας Μουάθ αλ- Κασάσμπεχ απεικονίζεται να καίγεται ζωντανός κλεισμένος σε ένα κλουβί. Το «Ισλαμικό Κράτος» είχε απαιτήσει την απελευθέρωση της τζιχαντίστριας Σατζίντα αλ-Ρισάουι, ώστε να ανταλλαχθεί με τον Ιάπωνα δημοσιογράφο όμηρο Κέντζι Γκότο, τον οποίο οι εξτρεμιστές τελικά αποκεφάλισαν. Το Αμμάν είχε τονίσει ότι θα παραδώσει τη γυναίκα μόνο για την απελευθέρωση του Ιορδανού πιλότου.

Η Αλ-Ρισάουι είχε καταδικασθεί σε θάνατο το 2005 για τον ρόλο της σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην ιορδανική πρωτεύουσα. Η εκτέλεσή της πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης εβδομήντα χιλιόμετρα νότια του Αμμάν, στη φυλακή Σουάκα. Μαζί της εκτελέσθηκε και ένα σημαντικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Ζιγιάντ Καρμπόλι, Ιρακινός που καταδικάστηκε σε θάνατο το 2008. «Ηταν και οι δύο ήρεμοι και δεν έδειξαν κανένα συναίσθημα, απλώς προσεύχονταν», δήλωσε πηγή της ασφάλειας των φυλακών.

Η Ιορδανία δεσμεύθηκε ότι η απάντηση θα είναι ισχυρή κατά του «Ισλαμικού Κράτους» για τη δολοφονία του Κασάσμπεχ, ο οποίος κατάγεται από τη φυλή που αποτελεί τον κύριο υποστηρικτή της βασιλικής οικογένειας. Ο πατέρας του πιλότου τόνισε οργισμένος ότι η εκτέλεση των δύο τζιχαντιστών δεν είναι αρκετή ώστε να εκδικηθεί για τον θάνατο του παιδιού του. Ο ιορδανικός στρατός, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα εκδικηθεί για τον θάνατο του πιλότου.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ, από την πλευρά του, επέσπευσε την επιστροφή του από το προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την Τρίτη ότι δεν θα εγκαταλείψουν τη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταστροφή του. Ο Ομπάμα εξέφρασε τα «βαθύτατα συλλυπητήριά του» στον Ιορδανό βασιλιά. «Η αφιέρωση, το κουράγιο και οι υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα και την οικογένειά του ο λοχαγός Αλ-Κασάσμπεχ αντιπροσωπεύουν παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες που στέκονται αντιμέτωπες με τη δειλία και τη φαυλότητα του “Ισλαμικού Κράτους”, που απορρίπτεται ευρέως σε όλο τον πλανήτη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις δολοφονίες και κάλεσε για την απελευθέρωση όλων των ομήρων του «Ισλαμικού Κράτους».

Αργότερα την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Ιορδανίας προήδρευσε συνάντησης με τους ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μοχαμάντ αλ-Μομάνι, ο οποίος έκανε λόγο για «μία συνεργατική προσπάθεια ανάμεσα στα μέλη της συγκυβέρνησης να ενισχυθούν οι ενέργειες για την παρακμή και το τέλος του “Ισλαμικού Κράτους”».

Η φρικιαστική εκτέλεση του Κασάσμπεχ προκάλεσε αντιδράσεις και από τον μουσουλμανικό κλήρο σε διάφορα κράτη, όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ. Οι μουσουλμάνοι κληρικοί αποκήρυξαν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές και δήλωσαν ότι ο τρόπος εκτέλεσης του Ιορδανού πιλότου δεν νομιμοποιείται από το Ισλάμ. Το «Ισλαμικό Κράτος» απάντησε αναρτώντας στο Twitter ένα θρησκευτικό διάταγμα, που ανέφερε ότι είναι επιτρεπτό για το Ισλάμ να καίει κανείς τους απίστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή