«Πλήρωσαν» τα tweet για Νετανιάχου

«Πλήρωσαν» τα tweet για Νετανιάχου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πρέσβης του Ισραήλ και δύο άλλοι Ισραηλινοί διπλωμάτες κινδυνεύουν με απόλυση εξαιτίας αναρτήσεων που έκαναν στο Twitter όπου επικρίνουν υπερβολικά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου επικεντρώνοντας στις δύσκολες σχέσεις του με τον Λευκό Οίκο, ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών χθες.

Οι προσβλητικές αναρτήσεις έγιναν καθώς ο Νετανιάχου διεξάγει προεκλογικό αγώνα προκειμένου να εκλεγεί για τέταρτη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο και ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δριμύτατες επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό επειδή πρόκειται να εκφωνήσει λόγο στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 3 Μαρτίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Λευκός Οίκος διατύπωσε αντιρρήσεις για την ομιλία, η οποία πιθανολογείται ότι θα είναι επικριτική της πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ στο Ιράν.

Ο Γιγκάλ Κασπί, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελβετία, ανάρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter σχόλια τα οποία είχαν κάνει δημοσιογράφοι κατακρίνοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι θέτει σε κίνδυνο τις ευαίσθητες σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Ο Κασπί τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ανακλήθηκε στο Ισραήλ ενώ όπως φαίνεται «πάγωσε» τον λογαριασμό του στο Twitter. Το ίδιο συνέβη και με ακόμα δύο διπλωματικούς, τον Ασάφ Μοράν, πολιτικό υπάλληλο στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ινδία, και τον Γιαρόν Γκαμπούργκ, υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις, οι οποίες αναδημοσιεύθηκαν από την ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα NRG, ο Ασάφ Μοράν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι αποφεύγει κάθε συζήτηση γύρω από κοινωνικά θέματα, ενώ ο Γιαρόν Γκαμπούργκ ανέφερε πως «αυτό που συμβαίνει με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σκέτη τρέλα». Ο Κασπί, επίσης, είχε αναδημοσιεύσει σχόλιο στο οποίο ένας δημοσιογράφος χαρακτήριζε τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν «εντελώς αδιάφορο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι οι αναρτήσεις στο Twitter έγιναν πραγματικά από τα πρόσωπα που προαναφέρθηκαν και δήλωσε ότι οι διπλωματικοί ήδη κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στο πειθαρχικό συμβούλιο και ενδέχεται να απολυθούν. Κανείς από τους τρεις διπλωμάτες δεν θέλησε να σχολιάσει στα ειδησεογραφικά πρακτορεία την υπόθεση. Σύμφωνα με άλλο Ισραηλινό αξιωματούχο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν ενεπλάκη στην υπόθεση.

Ανοδος δημοτικότητας

Oμως η δημοτικότητα του πρωθυπουργού του Ισραήλ φαίνεται να βελτιώνεται εξαιτίας της ανησυχίας των ψηφοφόρων για την ασφάλεια της χώρας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Χααρέτζ», το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού πρόκειται να συγκεντρώσει 25 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου, ενώ η κεντροαριστερή Σιωνιστική Ενωση θα συγκεντρώσει 23. Τα τελευταία αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο Νετανιάχου θα καταφέρει να οικοδομήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό αποτελούμενο από κόμματα της Δεξιάς, της Ακροδεξιάς και τους ορθόδοξους Εβραίους και να επιστρέψει έτσι στην εξουσία για τέταρτη φορά.

Την ίδια στιγμή οι ισραηλινές εφημερίδες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η σύζυγος του πρωθυπουργού Σάρα, η οποία φαίνεται να έβαζε στην τσέπη της τα χρήματα που εισέπραττε από την ανακύκλωση μπουκαλιών τα οποία είχαν αγοραστεί για την προεδρική κατοικία με χρήματα του κράτους. Σύμφωνα με αναλυτές, αν και το σκάνδαλο δεν είναι καλό για το Νετανιάχου, κατάφερε να στρέψει την προσοχή των ψηφοφόρων από φλέγοντα θέματα όπως είναι το υψηλό κόστος ζωής και οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές των κατοικιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή