Σκιές στην πρωτοβουλία του γαλλογερμανικού άξονα

Σκιές στην πρωτοβουλία του γαλλογερμανικού άξονα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μόσχα ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή θετικά στην πρωτοβουλία Μέρκελ – Ολάντ για την ειρήνευση στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πολύωρες συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο την περασμένη Παρασκευή και η προοπτική μιας τετραμερούς διάσκεψης κορυφής, με τη συμμετοχή και του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, την ερχόμενη Τετάρτη, παρέμενε μέχρι χθες το βράδυ ανοιχτή. Πίσω όμως από τις διπλωματικές αβρότητες, οι διαφωνίες και οι καχυποψίες επιμένουν, απειλώντας εν τη γενέσει της την πρωτοβουλία του γαλλογερμανικού άξονα.

Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου έφεραν την Αγκελα Μέρκελ να έχει θέσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν προθεσμία, εν είδει τελεσιγράφου, για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία, υπό την απειλή διεύρυνσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων και εξοπλισμού του ουκρανικού στρατού από την Ουάσιγκτον. Η φιλολογία αυτού του είδους ενόχλησε το Κρεμλίνο, όπως έγινε σαφές από την αντίδραση του Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου Τύπου του Ρώσου προέδρου.

«Εχουμε ήδη πει τα πάντα γύρω από τον τόνο των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Γκοβορίτ Μοσκβά. «Ουδείς μίλησε ποτέ στον πρόεδρο (Πούτιν) σε τόνο τελεσιγράφου και ουδείς θα μπορούσε να του μιλήσει σε παρόμοιο τόνο, ακόμη και αν το επιθυμούσε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.

Αποκαλυπτικό του κλίματος που επικρατεί στη ρωσική πρωτεύουσα είναι άρθρο του Αντριου Κορίμπκο στο πρακτορείο Ria Novosti. Ο αναλυτής υποστηρίζει ότι «η ευρωπαϊκή μεσολάβηση για ειρήνευση στην Ουκρανία εν μέσω αμερικανικών εκκλήσεων για αποστολή όπλων στο Κίεβο αποτελεί κλασικό παράδειγμα της τακτικής “ο καλός μπάτσος-ο κακός μπάτσος”, με στόχο να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία, εν είδει τελεσιγράφου». Στην ίδια ανάλυση, σημειώνεται ότι ο Πούτιν θα πάρει μέρος στην τετραμερή διάσκεψη που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Μινσκ, «μόνον εφόσον έχει υπάρξει συμφωνία σε συγκεκριμένα ζητήματα, που μένουν σε εκκρεμότητα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τη ραγδαία εξάπλωση των αντιδυτικών διαθέσεων στον ρωσικό λαό καταδεικνύει έρευνα της ανεξάρτητης μη κυβερνητικής εταιρείας κοινωνιολογικών μελετών Levada Center, που εδρεύει στη Μόσχα. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, το 81% των Ρώσων πολιτών τρέφει αρνητικές διαθέσεις έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 44%. Εχθρικές χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών το 42% των πολιτών, έναντι 4% που είχε την ίδια γνώμη προ ενός χρόνου.

Ανάλογη τάση καταγράφεται αναφορικά με τις ρωσικές διαθέσεις έναντι της Ε.Ε. Στο 71% ανέρχονται πλέον όσοι τρέφουν αρνητικά συναισθήματα έναντι της Eνωσης, ενώ το 24% εκτιμά πως οι σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας είναι εχθρικές (από μόλις 1% το 2014) και το 44% κάνει λόγο για τεταμένες σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή